Hermina
15 °C
27 °C

Gyorsreagálású etikai bizottságot szervez az MSZP

2004.03.02. 15:27
Az MSZP-t rossz hírbe hozó ügyek eddiginél hatékonyabb kivizsgálását várja Jánosi György választmányi elnök az öttagú, "gyorsreagálású" testület felállításától. A bizottság létrehozására a párt elnöksége is rábólinott.
Az MSZP országos etikai bizottsága mellett már dolgoznak egy új testület felállításán, amely az eddigieknél függetlenebb és hatékonyabb módon dolgozna a szocialista párt körül kipattant botrányok kivizsgálásán, tudta meg az Index. A testületről a párt múlt szombati választmányi ülésén döntöttek. A javaslatra rábólintott az elnök valamint a kormányfő is.

Morális amortizáció

Az elmúlt egy évben kirobbant botrányok után a párt néhány vezetője többször is bírálta a hírbe hozott politikusokat, többnyire eredménytelenül. Szili Katalin a párt morális amortizációjáról, Jánosi György pedig gyanús ügyekről beszélt elődje,Gyurcsány Ferenc sportminiszter ingatlanügyeinek kipattanásával kapcsolatban. Egyetlen esetben sem lett személyi konzekvenciája a botrányoknak, ugyanakkor a párt népszerűsége tendeciózusan csökkent.

Kipattanó botrányok

A szombati választmányi ülésen Jánosi György javasolta, hogy az alapszabálytól eltérően maga a választmány is foglalkozhasson etikai kérdésekkel. Emellett állítsanak fel egy a párt elnöksége mellett működő négy-öttagú "gyorsreagálású" tanácsadó testületet, amely a botrányok kipattanását követően azonnal megvizsgálhatná a különféle ügyeket és döntene arról, hogy a sajtóban megjelenő hírekre hogyan reagáljanak - mondta az Indexnek Jánosi. A választmány kezdeményezi azt is, hogy dolgozzanak ki egy olyan kódexet, amely "iránymutató lehet a párt és annak politikusai számára".

Összeegyeztethető-e a kezdeményezés

Steiner Pál, a párt országos etikai albizottságának elnöke az Indexnek elmondta, testületük már foglalkozik a javaslattal: egyelőre azt vizsgálják, hogy mennyire egyeztethető össze az alapszabállyal a kezdeményezés. A választmány egyébként Steiner bizottságának azt javasolta, hogy a jövőben gyakrabban alkalmazzák az "etikai normákat".

Jánosi a választmányi ülésen azt szorgalmazta, hogy az eddigieknél erőteljesebben verjék vissza a Fidesz nemtelen támadásait, mert ezek nemcsak politikai szempontból, de emberileg is sértik a szocialista politikusokat és a kormány tagjait. Ha valakivel szemben "vádak fogalmazódnak meg" - mondta a választmány elnöke - azokat megfelelően ki kell vizsgálni. Ha nem igazolódnak be, úgy egységesen ki kell állni az adott politikus mellet, ha viszont kétségek merülnek fel az illetővel szemben, annak távoznia kell.