Jusztina
10 °C
27 °C

Tovább lehet szavazni a zsidó szombat miatt?

2003.02.18. 12:54
Még ezen a héten, de legkésőbb a jövő héten a kormány elé kerül a választási eljárási törvényt módosító javaslat annak érdekében, hogy az EU-csatlakozással összefüggő referendum napján - április 12-én, szombaton - egy órával meghosszabbítsák a szavazás időtartamát, hogy a szombatra vonatkozó szigorú vallási előírásokat betartó személyek is szavazhassanak.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) két héttel ezelőtt fordult Szili Katalinhoz, az Országgyűlés elnökéhez azért, hogy április 12-én az urnák 19 óra helyett 20 óráig legyenek nyitva, így a szavazáson a szombatra vonatkozó szigorú vallási előírásokat betartó személyek is részt vehetnének.

Szili Katalin a Mazsihisz kérését továbbította az ügyben illetékes Lamperth Mónika belügyminiszterhez. Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az MTI-nek elmondta: a szavazás időtartamának meghosszabbításához szükséges választási eljárási törvénymódosító javaslat előkészület alatt áll, és a belügyminiszter terjeszti a kormány elé.

Az MSZP, az MDF és az SZDSZ is
támogatja a javaslatot
Az MDF támogatja azt a javaslatot, hogy a választási eljárásról szóló törvény módosítása révén az EU-csatlakozással összefüggő népszavazás napján, április 12-én, szombaton egy órával meghosszabbítsák a szavazás időtartamát - nyilatkozta Herényi Károly frakcióvezető.

Az MSZP is támogatja a javaslatot. Lendvai Ildikó, a szocialista párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője elmondta, hogy vallása miatt senkit sem lehet megfosztani a választás lehetőségétől. Az SZDSZ is elfogadhatónak tartja és támogatja a javaslatot - mondta az MTI-nek Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök.

Utalt arra, hogy a törvénymódosítás csak ezt a változtatást tartalmazza majd. - Álláspontom az, hogy ha a magyar állampolgárok egy csoportja számára a jelenlegi törvény szerinti záróidőpont problémát jelent, és emiatt nem tud szavazati jogával élni, akkor meg kell változtatni a törvényt - mondta Kiss Elemér.

Nem lehet akadálya a módosításnak

A kancelláriaminiszter szerint az egy órával való meghosszabbítás nem vetne fel semmilyen problémát. Mint mondta, egy tavaszi szombaton egyébként is többen töltik a napot vidéken és csak este érnek haza.

- Nem látom akadályát annak, hogy a kérdésben meg lehessen hozni a négypárti egyezséget, amely biztosítja a törvénymódosítás elfogadásához szükséges kétharmados szavazattöbbséget - fogalmazott Kiss Elemér.

A választási eljárásról szóló törvény jelenleg úgy rendelkezik: szavazni a szavazás napján 6 órától 19 óráig lehet. Ha a helyi körülmények indokolják, a helyi választási bizottság, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elrendelheti, hogy a szavazás 5 órakor kezdődjék.