Viola
-5 °C
-2 °C

Alkotmányellenes a belügyminiszter választási rendelete

2002.12.16. 14:50
Alkotmányellenes a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása kapcsán alkotott belügyminiszteri rendeletben a jelölő szervezetek emblémájának méretét szabályozó szövegrész, ezért azt az Alkotmánybíróság ez ügyben hozott határozata kihirdetése napjával megsemmisíti. A Fidesz a kormányfőtől azt várja el, hogy az eset miatt menessze belügyminiszterét.
A testület közleménye szerint az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az alkotmányban meghatározott jogszabályi hierarchia alkotmányos rendjét, valamint ezzel összefüggésben a jogalkotási törvényben foglaltakat is sérti a rendelet mellékletének az a szövegrésze, amely szerint a jelölő szervezet emblémája 20 milliméter átmérőjű körben jelenik meg a szavazólapon. A határozat szerint a törvényalkotó a konkrét szavazólapok adattartalma kialakításához, az adattartalom megjelenítéséhez elegendőnek ítélte meg a választási eljárásról szóló törvény idevágó előírásait; ezzel összefüggésben szükségtelennek tartott további - rendeleti szintű - szabályozást, és erre vonatkozóan nem is adott felhatalmazást a belügyminiszter számára.

"A választási eljárásról szóló törvény értelmében a konkrét szavazólap adattartalmának jóváhagyására a területi választási bizottság jogosult" - jelzi az Alkotmánybíróság. A testület közlése szerint az indítványozó a rendelet megsemmisített szövegrészét az alkotmányban rögzített választási alapelvekbe ütközőnek is tartja, ám az Alkotmánybíróság - állandó gyakorlatának megfelelően - a szövegrész formai okból történő megsemmisítése miatt annak alkotmányellenességét állító indítványi elemeket nem vizsgálta.

A belügyminiszter augusztus 1-jén kihirdetett rendelete 20 milliméter átmérőjű körben határozta meg a jelölőszervezetek logójának helyét. A Fidesz ellenezte a lépést. Az ellenzéki párt szerint ugyanis ez azoknak a szervezeteknek kedvezett, amelyeknek a logója kör alakú, míg a négyzet alakú emblémával rendelkező szervezeteknek sokkal kisebb, akár fele akkora, vagy egyharmados méretű megjelenést biztosít. A Fidesz az Országos Választási Bizottsághoz is fordult, a testület azonban elutasította azt az indítványt, hogy módosítsák a rendeletet. Ugyanígy tett a Legfelsőbb Bíróság is, igaz, arra hivatkozva, hogy nincs joga felülbírálni: egy rendelet tartalmában mennyire összeegyeztethető az annak kiadására felhatalmazó törvénnyel.

A Fidesz a belügyminiszter lemondását követeli
Áder János szerint az Alkotmánybíróság döntése után Medgyessy Péternek egyetlen következtetése lehet: meneszti Lamperth Mónikát. A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: az AB egyértelmű döntést hozott, amikor megsemmisítette a rendelet Fidesz által kifogásolt részét. Eszerint Lamperth Mónikának nem volt felhatalmazása arra, hogy az önkormányzati szavazólapokon megshatáozza a pártok logójának méretét. Mint Áder hangsúlyozta: 1990. óta Lamperth Mónika az egyetlen belügyminiszter akit választási csaláson értek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!