Erik, Alexandra
EUR 385,66 Ft
USD 366,66 Ft
9 °C
23 °C

Medgyessy a vidékre koncentrál

2003.02.27. 15:35
A kormány az Európa-terv részeként ötmilliárd forintos kerettel önkormányzati alapot hoz létre, amely segít abban, hogy a települések könnyebben és eredményesebben juthassanak uniós pénzügyi forrásokhoz - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Önkormányzati EU-csúcs nevű rendezvényen.
Az eseményen jelen volt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, a kormány több tagja, valamint mintegy háromezer település polgármestere. A kormányfő kijelentette: javasolni fogja a parlamentnek, hogy a három ciklust végigszolgált polgármesterek kedvezményesen mehessenek nyugdíjba.

Medgyessy Péter arra kérte a polgármestereket: segítsenek abban, hogy a lakosság minél nagyobb számban vegyen részt az EU-csatlakozásról szóló április 12-i népszavazáson. "Valamennyiünk közös felelőssége, hogy felkészült, tudatos polgárok hozzanak döntést maguk és gyermekeik sorsáról" - tette hozzá. A kormányfő leszögezte: hisz abban, hogy a magyar választók megadják neki a felhatalmazást a csatlakozási szerződés április 16-i athéni aláírására.

Medgyessy Péter úgy fogalmazott, nemcsak Magyarország megy Európába, hanem Európát haza is kell hozni ahhoz, hogy érdemes legyen itthon maradni.

Az ország nem egyenlő Budapesttel

A miniszterelnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az ország nem egyenlő a fővárossal. "Budapesten az egy főre jutó nemzeti jövedelem már valamivel az európai átlag felett van, de Szabolcsban ez a szám az európai átlagnak csupán egynegyede, Borsodban és Békésben pedig egyharmada" - hívta fel a figyelmet Medgyessy Péter. Hozzáfűzte: éppen ezért szükséges belépni az unióba, hogy ezek a nagy különbségek megszűnjenek.

A kormányfő hangsúlyozta: meg akarja állítani, hogy az önkormányzatok napi kiadásaik fedezésére éljék fel vagyonukat. Véleménye szerint a decentralizáció eredményesen csak a kistérségek együttműködésével és regionális önkormányzatok létrehozásával valósítható meg.

Utalt arra, hogy az ötmilliárd forintos kerettel létrehozni tervezett önkormányzati alap már közös, európai pénzből létesül, emellett pedig további uniós források nyílhatnak meg a csatornahálózat kiépítésére és korszerűsítésére, a megfelelő minőségű ivóvízellátásra, a hulladékgazdálkodás fejlesztésére.

Elmondta azt is Medgyessy Péter, hogy európai pénzből és a magyar állam hozzájárulásából nyerhetnek forrásokat új utak építésére, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, a mezőgazdasági termelés korszerűsítésére az önkormányzatok.

Prodi: Az EU stabilitást ad

Romano Prodi, az Európai Bizottság Magyarországon tartózkodó elnöke a szabadságot, a szolidaritást és a kisebbségek védelmét nevezte a közös Európa legfontosabb értékeinek a rendezvényen. Az európai politikus hangsúlyozta, hogy a bővülő Európa stabilitást biztosít a kontinens országainak.

Úgy látja, hogy Magyarország kulturális és tudományos értékekkel gazdagíthatja a közös Európát. Romano Prodi kitért arra, hogy 2010-ig meg kell valósítani a fejlettebb egységes Európát, amiben Magyarországnak is nagy szerepe lesz.

Kovács a befejezetlen feladatokról

Kovács László külügyminiszter hangsúlyozta: a polgármestereknek is hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy az EU-csatlakozással kapcsolatban megfogalmazódó valótlan állításokat érvekkel sikerüljön cáfolni. - A csatlakozást követő két és fél év alatt Magyarország összesen 350 milliárd forinttal kap több támogatást az EU-tól, mint amennyit a brüsszeli közös kasszába be kell majd fizetnie - mondta Kovács László.

A külügyminiszter kitért arra, hogy Magyarországon még be kell fejezni az uniós támogatások befogadását koordináló intézmények kiépítését, valamint a jogrendszer átalakítását.

A diplomácia irányítója szerint az EU jelenti a felzárkózás egyetlen igazi esélyét Magyarország számára.

Ajándékok

A rendezvényen Romano Prodi átadta az Európai Bizottság ajándékát, az EU zászlaját a magyar településeknek. A zászlót a legidősebb magyar polgármester, a 75 éves Gyarmathy Kálmán Bocskaikertről és a legfiatalabb, a 20 éves Kollarits Kornél Pusztacsóról vette át.

Magyarország ajándékát, a főváros XIII. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola egyik osztálya két tanulójának rajzát Medgyessy Péter nyújtotta át Romano Prodinak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét