Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Véget ért a budapesti NATO-csúcs

2001.05.30. 21:08
George Robertson, a NATO főtitkára eredményesnek ítélte az Észak-atlanti Tanács külügyminiszteri értekezletével kezdődött konferenciasorozatot, amely sikeres volt a házigazda szerepét betöltő Magyarország számára is. Nemcsak azért, mert ilyen jellegű magas szintű NATO-rendezvénynek első ízben adott otthont az atlanti szövetség egyik újdonsült tagállama, hanem azért is, mert a magyar diplomácia a nemzetközi szereplésen túl fontos kétoldalú tárgyalásokat is folytatott. Ezek sorából is kiemelkednek az amerikai és az orosz külügyminiszterrel lezajlott konzultációk.
A délszláv válságkezelés, a transzatlanti kapcsolatok jövője, az Európai Unió és a NATO együttműködése volt a legfőbb napirendi téma az atlanti szövetség szerda este befejeződött kétnapos budapesti külügyminiszteri konferenciáján.

A balkáni helyzet megvitatása a két nap valamennyi tanácskozásán központi téma volt, különös tekintettel a macedóniai és a dél-szerbiai helyzetre. Emelte a konferencia eredményességét, hogy Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpoltikai főképviselőjének itt sikerült bejelentenie a tartós macedóniai rendezést ígérő megegyezést, továbbá, hogy meghívott vendégként jelen volt az új jugoszláv diplomácia vezetője, Goran Svilanovics, aki megerősítette országa európai integrációs törekvéseit.

A bővítésről hivatalosan nem esett szó

A délszláv rendezés terén elért eredmények bizonyították a NATO és az Európai Unió válságkezelő együttműködésének hatékonyságát is, amit a két szervezet külügyminiszterei Budapesten tartott első közös értekezletükön erősítettek meg. Mint ahogy értesülések szerint előrelépés történt az önálló európai védelemmel kapcsolatos tervek megvalósítása terén is, NATO-források ugyanis közölték, hogy enyhült az eddig akadályt jelentő török szembenállás, s a megállapodás már az elkövetkező hetekben várható.

A bővítés kérdése nem szerepelt ugyan a hivatalos napirenden, de nem hivatalos konzultációk keretében több fórumon is szó esett róla. Általános volt az a vélemény, hogy a bővítés folyamata nem szakadhat meg, az ezzel kapcsolatos konkrétumok kidolgozása pedig a megfelelő ütemterv szerint halad. Erre vonatkozó üzenetet hozott Bush elnöktől Budapestre Colin Powell amerikai külügyminiszter is, aki európai kollégáit egyidejűleg tájékoztatta az amerikai országos rakétavédelmi rendszer létrehozásával kapcsolatos tervekről. Az Egyesült Államok NATO-szövetségesei Budapesten elkerülték ugyan az egyértelmű állásfoglalást, üdvözölték azonban a Washington által kezdeményezett konzultációkat, amelyekkel kapcsolatban Robertson NATO-főtitkár úgy fogalmazott, hogy megkezdődött az együttgondolkodás folyamata.

Enyhülő NATO-orosz kapcsolatok

Ugyancsak a konzultáció folytatását és ennek köszönhetően több kérdésben az álláspontok közeledését emelték ki budapesti megfigyelők a NATO-orosz, illetve a NATO-ukrán együttműködési bizottság ugyancsak a budapesti konferencia keretében tartott ülése kapcsán, s eredményesnek ítélték a NATO-tagállamok és a partnerországok képviselői között lezajlott tárgyalásokat is.