Sára, Márió
2 °C
6 °C

A magyarok 59 százaléka a csatlakozás mellett

2003.02.28. 20:28
Négyszer annyi támogatója van Magyarország EU-csatlakozásának, mint ahány ellenzője - derült ki a Gallup közvélemény-kutató felméréséből. A csatlakozás gondolata különösen a biztos szavazók körében erős, a 15 százaléknyi ellenzővel szemben 78 százalék támogatja a tagságot.
A magyarok 59 százaléka támogatná az ország uniós csatlakozását, a tagságot 16 százalék utasítaná el - derült ki a Gallup február 6-13. között 1009 felnőtt magyar állampolgár megkérdezésével végzett vizsgálatából. Bár az uniós csatlakozást támogatók aránya most is majd négyszerese az ellenzőknek, ez az érték az 1999 óta mért legalacsonyabb.

Az közvélemény-kutató intézet mérései szerint 2002 szeptembere óta a támogatók aránya 18 százalékot csökkent, az ellenzőké azonban 5-ről 15 százalékra nőtt.

Nem számítanak egyéni előnyökre

A felmérés szerint a többség nem számít személyes előnyre a csatlakozásból. Európai uniós tagságból a magyar felnőtt lakosság 36 százaléka számít személyes előnyre, szemben 42 százalékkal, akik nem számítanak ilyesmire.

Az EU-pártiak fegyelmezettebbek

A népszavazáson nagy valószínűséggel a választásra jogosultak 71 százaléka, egészen biztosan 55 százaléka venne részt. Az átlagnál jóval nagyobb arányban mondják, hogy egészen biztosan részt vesznek a csatlakozási népszavazáson a középfokú végzettségűek és a diplomások, a megyei jogú városokban, valamint a Budapesten élők.

A biztos szavazók között nagyobb a csatlakozás támogatottsága is, itt a válaszadók 78 százaléka támogatja a csatlakozást, szemben az ellenzők 15 százalékával.