Mihály
12 °C
21 °C

Gát cége nyerte az EU-rajzfilm pályázatot

2003.04.18. 19:17
Ahogy azt a szakma már hónapokkal ezelőtt tudni vélte, Gát György producer cége nyerte az európai uniós csatlakozással összefüggő rajzfilmsorozat elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárást. Az Index úgy tudja, hogy neves magyar cégek a szakmában ténykent kezelt Gát-győzelem miatt Keller László közpénzügyi államtitkárhoz fordultak. Gát György producer az Oscar-díjas Rófusz Ferenc bevonásával már tavaly év vége óta gyártja a csak februárban nyilvánossá tett pályázat filmjeit.
A Giromedia Reklám és Kereskedelmi Kft., az Animation.hu Stúdió Filmkészítő és Forgalmazó Kft., valamint a Super Fly Films Inc. által alkotott konzorcium lett az európai uniós csatlakozással összefüggő rajzfilmsorozat elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese - közölte a Belügyminisztérium Beszerzési és Kereskedelmi Részvénytársaság pénteken az MTI-vel. A tendert a Belügyminisztérium és a Külügyminisztérium közösen írta ki; az ajánlatokat március végéig várták a kétszakaszos tárgyalásos közbeszerzési eljárásra. Az rt. korábbi közlése szerint a tender első szakasza március 12-én zárult le, a kiírásra hét jelentkezés érkezett. A pénteki közlemény bővebb információt nem tartalmaz, az rt. képviselőit az MTI-nek nem sikerült elérnie.

Tavaly óta gyártják a rajzfilmet

Rajzfilmes körökben hónapok óta nyílt titok volt, hogy Gát György producer az Oscar-díjas, ám hosszabb sorozatokkal eddig soha nem próbálkozó Rófusz Ferenc bevonásával már tavaly év vége óta gyártja a csak februárban nyilvánossá tett pályázat filmjeit. Gát az egyik napilapnak nyilatkozva maga is elismerte, hogy "gőzerővel" folynak a munkálatok. Az előre legyártott pályázati anyagról tanúskodik az is, hogy az Index információi szerint a március 31-ei tenderbontásnál a Família Kft-s Gát vállalkozása, a Giromedia Kft, Animation.hu valamint a Super Fly Films konzorciuma már az eredményhirdetés előtti időpontra, április 5-re vállalta a sorozat első darabjainak szállítását.

Jogorvoslat előtt hirdettek eredményt

A február 12-én, eredetileg 11 napos határidővel kiírt közbeszerzés ügyében az egyik kizárt pályázó, a Focus Animation vezetője, Szabó Árpád a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A Focus Animation azt sérelmezte, hogy pályázatában szereplő kiírási feltételeket túlteljesítve nem 3, hanem 7 hasonló alkotásról csatolt referenciát, a BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt mégis a referenciák hiánya miatt zárta ki a versenyből. A cég producere, Szabó Árpád szerint ez csak úgy történhetett, hogy a kiírók nem olvasták el a dokumentumokat, mert ugyan valóban két levet csatoltak, de az egyikben 6 film ajánlása szerepelt. A Közbeszerzési Döntőbizottság arról értesítette a Focust, hogy megindította a jogorvoslati eljárást. A jogorvoslat az Index szerint még nem zárult le, de a győztest már kihirdették.

Az Index úgy tudja, hogy neves magyar cégek a szakmában ténykent kezelt Gát-győzelem miatt Keller László közpénzügyi államtitkárhoz fordultak.

Hány millió?

A bejelentés másik érdekessége, hogy azt húsvet előtt, hivatalzárás után tették közre. Az Index korábbi információi szerint a 35 részes rajzfilmre a külügy és a belügy mintegy 400 millió forintot szánt, ezt a belügy cáfolta, de pontos adatot azóta sem hoztak nyilvánosságra.