Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

EU-s toll: ötszázezer először

2003.05.05. 20:22
Félmillió forintos kikiáltási árról indul a Polgár Galéria árverésén az a golyóstoll, amellyel Kovács László külügyminiszter írta alá az ország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést Athénban. A díszes íróeszköz kerámia teste sötétkék színű, réz berakással díszített, aranygyűrűzése 23 karátos. Kikiáltási ára 2004 euró.
Az íróeszköz nulladik tételként szerepel az aukciósház május 20-án kezdődő négynapos művészeti árverésén. A kalapács alá kerülő tárgyakból hétfőn nyílt kiállítás a budapesti Polgár Galériában.

Polgár Árpád, a kiállítóhely vezetőjének tájékoztatása szerint a Waterman Expert II. kék színű golyóstoll kikiáltási árát hozzávetőleg 2004 euróban határozták meg, ezzel is utalva a csatlakozás évére.

A pénz a Rádió C-é

Medgyessy Péter kormányfő már az athéni ceremónia előtt bejelentette: a tollat aukción értékesítik, s a befolyó összeget az anyagi nehézségekkel küzdő Rádió C javára ajánlják fel. - A roma rádiót az aukciós ház oly módon támogatja, hogy lemond árverezési jutalékairól - közölte Polgár Árpád.

A Waterman toll a szerződések tolla

A kiállítóhely írásos ismertetője szerint a XIX. század végén élő amerikai biztosítási ügynök, Lewis E. Waterman kezdetben csupán azért akart a korábbiaknál megbízhatóbb tollat készíteni, hogy sorsfordító pillanatokban az ne hagyja cserben a hozzá hasonló biztosítási ügynököket.

Waterman ugyanis a toll legfőbb küldetésének kezdettől a szerződések aláírását tekintette. A használhatóságot szem előtt tartó, mégis feltűnően elegáns Waterman-tollak 1900-ban, a párizsi világkiállításon elnyerték a legrangosabb díjat.

Lewis E. Waterman, aki csak egy évvel élte túl műveinek párizsi diadalát, munkája legfontosabb elismerésének tekintette az európai kitüntetést és tollaiba attól kezdve a Waterman Paris feliratot gravíroztatta.

A hamarosan árverésre kerülő íróeszköz kerámia teste sötétkék színű, réz berakással díszített, aranygyűrűzése 23 karátos.