József, Bánk
-6 °C
0 °C

Sopron fellélegezhet

2001.05.10. 18:30
A tűzszerészek munkáját Sopronban a belvárosban csütörtökön délután körülbelül 17 óra 15 perckor siker koronázta: minden baj nélkül sikerült kivenniük egy 500 kilogrammos második világháborús lövedék mindkét gyújtószerkezetét, s gépi erővel meg is semmisítették; az otthona elhagyására kényszerülő 14 ezer lakos pedig megkezdhette a visszaáramlást a városba. A bombát szerdán találták a Sopron Hotel melletti építkezésen.
Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere a helyi rádióban bejelentette a bomba hatástalanítását, és ezután a hatóságok feloldották a belváros különböző utcáira vonatkozó közlekedési tilalmat.

A hatástalanított bombát valószínűleg pénteken szállítják el, és egy Soprontól négy kilométerre található homokbányában semmisítik meg. Ezzel lezárul a város életében a II. világháború óta a legnagyobb "népvándorlást" előidéző eseménysor.

Gimesi Szabolcs polgármestere rádiónyilatkozatban köszönte meg Sopron polgárainak a rendkívül fegyelmezett közreműködést.

Szólt arról, hogy a város vezetése nem könnyen szánta rá magát a kiürítés elrendelésére, de a lakosság példaszerű magatartásával nagyban hozzájárult az akció sikeréhez.

A homokbányába szállítják a bombát

Sopron Hotel
A Sopron Hotel közvetlen szomszédságában lévő telken a mélyépítési munkák során találták meg az ötszáz kilogrammos bombát. Az építkezés helyszínét azonnal lezárták.

Az elszállítás idejére a környékbelieknek - köztük a Sopron Hotel vendégeinek - el kellett hagyniuk a térséget; az érintetteket a rendőrség hangszórón tájékoztatja a veszélyhelyzetről.

A fekvőbetegeket kórházba szállították

Arra kértek mindenkit, hogy a házak ablakait nyissák ki, a közműveket zárják el, és személyes okmányaikat, nélkülözhetetlen gyógyszereiket vegyék magukhoz. A veszélyeztetett körzetet a lakosok saját gépkocsival vagy a Volánbusz ingyenes járataival hagyhatták el. A mozgáskorlátozottakat és fekvőbetegeket a mentőállomás gépjárműveivel szállítták el hazulról. A rászorultakat kórházban helyezték el.