Auguszta
-7 °C
0 °C

Életveszélyben az ecstasyt túladagoló kisfiú

2000.10.17. 19:05
Bár némileg stabilizálódott, de még mindig életveszélyes állapotban van az a tizenhárom éves kisfiú, akit kábítószer-túladagolás miatt szállítottak kórházba egy fővárosi általános iskolából hétfőn. Az egyébként visszahúzódó természetű fiú a halálos adagnál nagyobb mennyiséget, tíz ecstasyt vett be, a barátai szerint azért, hogy ezzel felvágjon a többiek előtt. Hazánkban sem a rendőrség, sem a kábítószer probléma megoldását felvállaló Ifjúsági és Sport Minisztérium nem készít felmérést arról, hogy hány kiskorú ismeri vagy használja a különböző, manapság már könnyedén megszerezhető drogokat.
Még mindig életveszélyes állapotban van az a tizenhárom éves budapesti kisfiú, akit kábítószer-túladagolás miatt szállítottak egy kőbányai általános iskolából kórházba hétfőn. A nyolcadik osztályos fiú körülbelül tíz ecstasyt, a halálos dózisnál nagyobb mennyiséget szedett be, és bár egyes életfunkcióit sikerült stabilizálni, és így némi javulás tapasztalható, az állapota továbbra is válságos. Azt, hogy mikor tér magához, ha magához tér egyáltalán, még nem tudni - mondta el az Indexnek kedd délután Zaherc Gábor, az Erzsébet Kórház főorvosa.

A környék legjobb iskolájából szállították kórházba

Sibrik Miklós Általános Iskola: kábítószeres ügye még egyetlen tanulónak sem volt
A Kőbánya szívében, egy lakótelep tövében működő Sibrik Miklós Általános Iskola, ahonnan a fiút hétfőn dél körül kórházba szállították, a X. kerület legjobb hírű iskolája, kábítószeres ügye még egyetlen tanulónak sem volt. Ahogy Gróf Csaba iskolaigazgató elmondta, a túladagolással kórházba szállított fiúról a hétfői eset előtt szintén nem feltételezték sem a tanárai, sem a barátai, hogy közelebbi kapcsolatba került a drogokkal. Tavaly év végéig kitűnő tanuló volt, idén azonban ,,feltűnően kamaszodni kezdett", és az egyre sokasodó csínytevései miatt az iskola vezetősége állandó kapcsolatban állt a fiút egyedül nevelő édesanyával, aki talán előrehaladott terhessége miatt foglalkozott kevesebbet Misivel-vélekedett az iskola vezetője.

A barátai előtt akart felvágni

Ecstasy (XTC, MDMA)
(Szleng: ex, x, bogyó, +ábrák neve: dollár, napocska, hógolyó, smile, elefánt, stb.)

MDMA (metiléndioxid-metamfetamin). 1913-ban állították elő Németországban. A 70-es években pszichés betegek kezelésére alkalmazták, de a robbanásszerű elterjedése a 90-es évekre tehető. Napjainkban a legelterjedtebb drogok közé tartozik. Ötvözi az amfetamin származékok gyorsító hatását és az euforizáló szerek boldogságérzetét, nem véletlenül a táncos, zenés helyek drogja. Illegális laboratóriumokban állítják elo, ezért a forgalomba kerülo tabletták erosen szennyezettek lehetnek, vagy más hatóanyagot is tartalmazhatnak. Az illegális kereskedelemben dombornyomással készített "ábrás" tablettaként, kapszulában és poralakban lehet hozzájutni. Többnyire szájon keresztül, de elofordul, hogy intravénásan juttatják a szervezetbe.

Az ecstasy tabletták teljesen összefonódtak a mai kor divatos zenéivel (acid, house, rave, techno) és a társasági partydrogok közé sorolják őket. Fizikai függoség nem alakul ki tole, a pszichés függés pedig hasonló mint a speed esetében. Pszichés és idegrendszeri betegségek kialakulásánál dönto szerepe lehet.

Veszélyei: túladagoláskor: szívelégtelenség, légzési zavarok, vérnyomás-ingadozás, szívritmus-zavar, kiszáradás, vesekiválasztás csökkenése és lassulása, vesekárosodás, májfunkciók csökkenése, májkárosodás.

Forrás: www.drog.net

"Gizdázni akart a haverjai előtt, azért vette be az ecstasykat. Egyébként soha nem drogozott, és nem is ivott. Reggel behozta a tablettákat a suliba, és mutogatta a többieknek, majd sorban, víz nélkül elkezdte bevenni őket. Második órán azután lefordult a székről. Akkor még nem tudták, hogy mi baja, de a máskor visszahúzódó fiú hirtelen nagyon agresszív lett, majd ahogy egyre rosszabbul érezte magát, megpróbált a mosdóban hányni, de akkor már késő volt, az anyag felszívódott. Negyedik óra után hívták ki hozzá a mentőket, amikor már csak ült, maga elé meredve, és nem reagált semmire sem"- mondta el az Indexnek a fiú egyik évfolyamtársa és közeli barátja.

Arról, hogy honnan szerezte a kábítószert, a fiú kétféle történetet is elmondott társainak. Az első szerint "egy lánytól" vásárolta ezer forintért a tablettákat - amelyek darabja körülbelül 1500-2000 forintért szerezhető be- a másik változat szerint a nagybátyjától kapta őket aznap reggel.

Arra a kérdésre, hogy vajon hogyan juthatott a szerhez a tizenhárom éves fiú, az Indexnek nyilatkozó lány elmondta: Misinek nem voltak olyan ismerősei, akiken keresztül a drogot megvehette, de pénze sem lett volna rá, hiszen igen nehéz anyagi körülmények között élt az édesanyjával.

Nem elég hatékony a felvilágosítás?

A Sibrik Miklós Általános Iskolában, az iskola vezetőjének tájékoztatása szerint a túladagolt kisfiú évfolyama már részt vett a kábítószerek veszélyeit propagáló DADA-programban. A felvilágosító előadásról Misi barátjának csak annyi emléke van, hogy év elején, a tűzvédelmi oktatás mellet, általánosságban beszéltek nekik a drogok veszélyeiről is, ám konkrét kábítószerekről az előadáson nem esett szó.

A kiskorúak drogfogyasztásáról nem készül statisztika

A hazai kábítószer koordinációért felelős Ifjúsági és Sport Minisztériumban érdeklődésünkre elmondták, hogy a drogok elterjedtségéről friss adattal nem rendelkeznek illetve egyelőre még a tavalyi év statisztikáit dolgozzák fel. Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályán, Dr. Csendes László alezredes szintén nem tudott semmilyen információval szolgálni arról, körülbelül hány kiskorú kerül közelebbi kapcsolatba a drogokkal hazánkban, erről ugyanis, mivel igen ritka esetről van szó, nem készülnek statisztikák. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói hétfőn és kedden sorban hallgatták ki a fiú osztálytársait és barátait, hogy megtudják miként kerülhetett a fiúhoz a drog és mi ösztönözhette ilyen nagy mennyiség bevételére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!