Bérbeadók a használton kívüli belga vadászgépek

2000.08.07. 18:41
Nem a honvédvezérkar kompetenciája, hogy repülőgép-beszerzésekről döntsön - reagált Fodor Lajos vezérkari főnök arra a hírre, hogy Belgium bérbe adná tizenhat F16-os vadászgépét. A hadsereg parancsnoka szerint más NATO-országok is jelezték már, hogy felesleges F16-osaikat kölcsönadnák az új belépőknek, döntést azonban a hadsereg nem hozhat, legfeljebb tanácsot adhat az illetékeseknek. A Honvédelmi Minisztériumnak egyelőre nincsen hivatalos álláspontja az ügyben.

kisebb felújításra szorulnak
Bérbe adná tizenhat F16-osát valamely új NATO-országnak Belgium - repítették világgá a hírt vasárnap a hírügynökségek. Az évek óta egy speciális hangárban tárolt gépek kisebb felújításra szorulnának, de könnyedén illeszkednének a NATO légierejébe. A belgák szerint ráadásul jelentős költségektől mentesülhetnének a szerencsések, mert csak bérbe kellene venniük a gépeket, nem pedig megvenniük.

Az Index megpróbálta megtudni a Honvédelmi Minisztérium illetékesétől, hogy él-e a lehetőséggel hazánk. Taligás Antal sajtófőnök azonban csupán annyit ígért, hogy kedden elküldi Fodor Lajos Nap TV-beni nyilatkozatát, a HM-nek ugyanis egyelőre nincsen kialakult véleménye az ügyről. Fodor Lajos vezérkari főnök a reggeli információs magazin hétfői adásában kijelentette: a NATO és tagországainak hadereje folyton változik. Így nem Belgium az első olyan ország, amely felajánlotta feleslegessé vált gépeinek bérbeadását. Fodor szerint olyan terheket ró a költségvetésre a repülőgép-vásárlás, hogy arról a honvédvezérkar nemhogy dönteni, de nyilatkozni sem hivatott.

Amint arról korábban az Index is beszámolt, NATO-taggá válásunk szükségessé teszi új repülőgépek beszerzését, vagy a régiek felújítását. Szabó János nagy vihart kavart nyilatkozata arról szólt, a hadsereg egy német céggel felújíttatja a légierőben használt MiG29-eseket. A bejelentésre reagálva pazarlónak, szükségtelennek nevezte a terveket Peter Tuffo amerikai nagykövet. A nagyköveti intést követően a honvédelmi miniszter visszavonta döntését, így egyelőre nem lehet tudni, mi módon felel majd meg hazánk a NATO elvárásainak.