István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

1,7 milliárdot fizettek nem takarításért

2008.03.06. 10:00
A költségvetés általános tartalékából kellett kifizetni a Future Clean Rt.-t (FC). Az állami sportlétesítmény-fenntartására és takarítására kötött szerződést idő előtt mondták fel, ami, legalábbis a PM állítása szerint, 1,7 milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést. Az FC-t a Deutsch Tamás vezette sporttárca szerződtette először öt évre, az időtartamot Szilvásy Györgyék emelték tíz évre, a megbízás azonban valójában csak három évig tartott.

A Pénzügyminisztérium szerint tavaly a költségvetés általános tartalékából fizették ki az FC követelését. Pichler Ferenc, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy 2007 tavaszán utalták ki a bíróság által megítélt 1,7 milliárdot. A felszámolás alatt álló Sportfólió Kht. vezetője Orbán Sándor elismerte ugyan, hogy a társaság pert vesztett a számos sportlétesítmény takarítására, karbantartására szerződtetett FC-vel szemben, de az ügy részleteiről nem akart nyilatkozni.

Hosszabb lett

Az FC 2002 elején kapott megbízást a ISM-től többek között a Népstadion és intézményeinek kezelésére. A Deutsch Tamás hivatali idejének utolsó hónapjaiban kötött outsourcing szerződés rögtön öt évre be is betonozta a céget. Már a 2002-es kormányváltás után közismertté vált, hogy a drágának tartott megállapodást még drágább lenne felmondani a megállapodásban garantált lelépési díjak miatt. A sportminisztérium ezért Szilvásy György államtitkársága idején újratárgyalta a céggel a szerződést. A Szilvásy távozása után elfogadott megoldás az lett, hogy az FC még több intézmény, sportpálya és uszoda karbantartási feladatát kapta meg, mint korábban, és 2003 augusztusában az addigi öt év helyett tízre emelték a szerződés garantált lejárati idejét.

A hosszabbítás ellenére másfél év múlva, 2004 decemberében mégis felmondták a szerződést, amire az FC kötbérkövetelés benyújtásával reagált. (A felmondás egyébként nem jött váratlanul, az Index már 2004 közepén tudósított arról, hogy a kormány tervbe vette a szerződés bontását.) A Sportfólió nem tudta kifizetni az igényelt pénzt, ezért kezdetben hitelfelvételre gondolt. Az információink szerint több mint 2 milliárdos követelésből azonban végül bírósági per lett, a megítélt összeget pedig az állami tulajdonban lévő, forráshiányos Sportfólió helyett a költségvetés általános tartalékából fizették ki.

Üzleti károkért kárpótolták

Az Index megkeresésére Batári Ferenc, a Future Clean vezérigazgatója azt mondta, hogy a Pénzügyminisztérium tévedett, ha azt az információt adta, hogy cégnek 1,7 milliárd forint kötbért fizetett ki. A cégvezető szerint a jogerős, 2006. évi bírósági ítélet alapján 1 milliárd 296 millió forintot kaptak, amihez a késedelmi kamat is hozzáadódott. De növelte az összeg nagyságát az általuk "nem pontosan ismert nagyságú jogi- és perköltség" is. Batári Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy az eredeti szerződés nagyon pontosan meghatározta, jogszerűtlen szerződés felmondás vagy nem teljesítés esetén mekkora kötbért kell fizetni a másik félnek. Az FC vezetője azt mondta, hogy a kifizetett kötbér részben kárpótolta a társaságot a szerződés megkötésével összefüggő kiadásokért, beruházásokért, valamint a további üzleti károkért.

Pártatlan üzlet

Az 1999-ben beindított cég egyik alapítója Mesterházy Ernő volt, aki időközben Demszky Gábor főpolgármester legfőbb tanácsadója lett, és a cégből ki is szállt. Mesterházyék az SZDSZ-es háttér ellenére a Fidesz-kormány idején is tudtak olyan megrendeléseket szerezni, amelyek komoly politikai támogatást feltételeztek. Az FC amellett, hogy a kedvéért Deutsch Tamás jóváhagyásával a sportminisztérium - szabályos közbeszerzés keretei között - kiszervezte a még be sem járatott Sportfólió Kht. üzemeltetési feladatainak és költségvetésének egy jelentősebb részét, megrendelést kapott a Földi László féle Defend Kft.-től is.

Jól jöhetett a sportos üzleteknek akár az is, hogy a szerződést éppen Szilvásy Györggyel kellett újratárgyalni. Mesterházy és Szilvásy az egyetemen ismerkedtek meg a KISZ-ben, és az Origo Mesterházy-monográfiája szerint pont 2003-ban futottak újra össze egy hivatalos megbeszélésen. Az egykori sportállamtitkár elmondta: ő is úgy emlékszik, hogy hosszú kihagyás után 2003-ban egy tárgyaláson találkozott újra a közös egyetemi múltat felemlegető SZDSZ-es háttéremberrel.