Kezdődnek a felvételik

2000.06.23. 15:33
A középiskolák nappali tagozatán csaknem 70 ezer diáknak fejeződtek be pénteken és szombaton a szóbeli érettségi vizsgák, hétfőtől megkezdődtek az egyetemi, főiskolai felvételik.
Az oktatási tárca MTI-hez eljuttatott adatai szerint a maturáló 69.700 diák 43 százaléka gimnáziumban, 57 százaléka szakközépiskolában fejezte be középfokú tanulmányait.

A továbbtanulókra újabb próbatételek várnak, ők hétfőtől a felvételiken bizonyíthatnak.

Az intézményi írásbeliket hétfőn, kedden és szerdán tartják. A három nap alatt magyarból, történelemből, földrajzból, közgazdaságtanból, valamint orosz, spanyol és olasz nyelvből adnak számot tudásukról a diákok.

Az írásbeliket a július 12-ig záruló szóbeli vizsgák követik.

A "ponthúzó értekezletet" várhatóan a július 20-i héten tartják. Ekkor határozzák meg a ponthatárokat, amelyek az internetre is felkerülnek.

Idén - az enyhe demográfiai csökkenés ellenére - összesen 142 ezren, a tavalyinál egy százalékkal többen adták be felvételi kérelmüket az egyetemekre, főiskolákra. Első diplomát 125 ezren szeretnének szerezni. Ez az arány ugyancsak egy százalékkal magasabbaz egy évvel korábbinál.

Az egyetemeken és főiskolákon szeptembertől nappali tagozaton 43.500-an, esti és levelező tagozaton 9 ezren, akkreditált felsőfokú szakképzésben pedig 2.500-an folytathatják felsőfokú tanulmányaikat.