Lejár a felvételi jelentkezés határideje

2001.02.28. 14:50
Csütörökön lejár a felsőoktatási jelentkezés határideje. A továbbtanulni vágyóknak végleg el kell dönteniük, melyik egyetemet, főiskolát jelölik meg a jelentkezési lapokon: a papírokat éjfélig kell postára adni.
Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) illetékese az MTI érdeklődésére közölte: eddig valamivel több, mint 30 ezer "A" jelű lap érkezett be az irodához.

Az oktatási tárca idén is mintegy 140 ezer jelentkezésre számít. Az előző évek tendenciái alapján nappali tagozatra várhatóan 80 ezren nyújtanak be továbbtanulási kérelmet. A 2001-2002-es tanévben 55 ezer hallgatót várnak az egyetemek és főiskolák államilag finanszírozott képzéseire, míg 48 ezren nappali, kétezren esti, ötezren pedig levelező tagozaton kezdhetik meg tanulmányaikat.

Korlátlan számú helyre lehet jelentkezni

Felvételi kérelmet az előző évek gyakorlatának megfelelően idén is korlátlan számú helyre nyújthatnak be a diákok. A lapok kitöltése során már az integrált egyetemek és főiskolák karait, illetve szakjait kell feltüntetniük a továbbtanulásra készülőknek. Az idén érettségizőknek középiskolájuk kódját is rá kell írniuk a jelentkezési lapra. A felvételi eljárás díja jelentkezésenként 2 500 forint.

Akiknek még nincs jelentkezési lapjuk, idén először postahivatalokban is beszerezhetik a dokumentumot. A posták listája az OFI honlapján olvasható, ahol kitöltési útmutató is segíti a jelentkezőket. Szerepelnek az oldalon a leggyakoribb kérdések és válaszok is.

Felvételik június végétől

A Közös érettségi-felvételi és az egységes írásbeli vizsgák időpontjait is jelölik a honlapon, ezen túl a korábbi évek felvételi ponthatárairól, bekerülési arányszámairól, a korábbi tesztek kérdéseiről és a megoldásokról is olvashatnak az érdeklődők ugyanott. Az OFI fogalomtárat is összegyűjtött a felvételizőknek: az akkreditációtól a kreditbankon keresztül a választójogig művelődhetnek a rászorulók. A felvételi ponthatárokat megszabó ponthúzó értekezletet az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően várhatóan a július 20-ai héten tartják.  • Tippek
  • Hírek