Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Támadható lesz a ferencvárosi időközi választás

2009.01.06. 08:00
Nem tudtak szavazni azok a külföldön lévő IX. kerületi állampolgárok, akik nem lesznek itthon a vasárnapi időközi parlamenti választáson. Annyi botrány volt a választás körül, hogy egy pár ember lecsúszott a szavazás lehetőségéről. Emiatt viszont sérültek az alapvető jogaik, és az eredmény is támadható lesz.

Elmaradt hétvégén a külképviseleti szavazás a ferencvárosi időközi parlamenti választásokon: három ember - New Yorkban, Dublinban és Rabatban - nem szavazhatott, írja a Népszava. Ennek oka pedig az, hogy a IX. kerületben történtek miatti jogorvoslatok egészen vasárnapig húzódtak, így pedig nem lehetett az indulók végleges listáját összeállítani és a szavazólapokat kinyomtatni.

Bár az eredményt a három szavazó - aki kérte felvételét a névjegyzékbe - aligha befolyásolta volna, a voksolás elmaradásával alapvető jog sérült és a végeredmény így megtámadható lesz.

A Magyar Hírlap szintén beszámol az elmaradt szavazásról, a lap tudomása szerint azonban ez nem három, hanem csak két embert érint. A Népszava megjegyzi, hogy a külképviseleti szavazással az egyik gond, hogy kevesen élnek vele és aránytalanul nagy költséggel jár. A kérdés egyébként rövidesen így vagy úgy megoldódik: ha az idei év végéig a parlament nem fogad el új szabályt, eltűnik a külképviseleti szavazás a rendszerből.