Mátyás
-6 °C
1 °C

A Fibisz a rendőrséghez, a Jobbik az ügyészséghez fordul

2004.01.16. 13:44
A Fiatal Baloldal rendőrségi eljárást kezdeményezett csütörtökön a Tilos-tüntetésen elhangzott beszédek kapcsán Döbrentei Kornél, Lovas István és Melocco Miklós ellen, mert szerintük az elhangzott felszólalások kimerítik a közösség elleni izgatás fogalmát. A Jobbik Magyarországért Mozgalom viszont jelezte, hogy ügyészségi eljárást kezdeményez a Tilos Rádió ellen, azután, hogy a médiahatóság döntött a rádió elleni szankciókról.
A Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták csütörtökön a IX. kerületi Rendőr-kapitányságon eljárást kezdeményezett Melocco Miklós, Döbrentei Kornél és Lovas István ellen - tartalmazza a szocialisták ifjúsági szervezetének pénteki közleménye. Megítélésük szerint a Tilos Rádió ellen szervezett tüntetésen elhangzott beszédek kimerítették a közösség elleni izgatás tényállását. Hangsúlyozzák azonban, hogy a feljelentéssel a szervezet célja Lovas István és szónoktársai felelősségének megállapítása mellett a magyarországi közállapotokról való diskurzus elősegítése. A Fiatal Baloldal értetlenül fogadta az ügyészség "nem minden cinizmustól mentes állásfoglalását, mely szerint a BRFK által kezdeményezett eljárás során további bizonyítékok gyűjtésére utasította a hatóságot".

Lovas István az Index megkeresésére olyan érdektelennek nevezte a Fibisz jogi lépseit, amelyre reagálni sem érdemes.

A közfrekvenciától tiltanák el a rádiót

A gyűlölettörvény hatálya alá tartozó kijelentések miatt az ügyészséghez fordul a Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik), miután az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) meghozza döntését a Tilos Rádió ügyében - jelentette be a szervezet pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Papp Dániel médiapolitikai kabinetvezető.

A Jobbik álláspontja szerint a Tilos Rádió műsorszolgáltatási szerződésének felbontása mellett kellene döntenie a médiahatóságnak, ami után az adó az interneten tovább terjeszthetné műsorát. "Mi nem próbáljuk elhallgattatni a Tilos Rádiót, véleményünk szerint csak közfrekvencián ne legyen műsora" - mondta.