Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: A Fidesz most áll legközelebb a céljaihoz

2008.03.29. 16:54
„Új többséghez méltó új egyezséget kell kötni, amelynek kiindulópontja az Erős Magyarország címet viselő program lesz” – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az országos választmány szombati ülésén. A testület elfogadta az Erős Magyarország programot, aminek szentesítését a következő választáson várják a választópolgároktól. A pártelnök szerint a program a versenyképességet nem állítja szembe a szociális biztonsággal.

Új egyezségekre van szükség ahhoz, hogy a népszavazáson megmutatkozó új többség egy kormányzati munka hátteréül szolgálhasson, ezek kiindulópontja pedig a Fidesz Erős Magyarország programja lesz, mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök a párt szombati országos választmányának ülésén. A Fidesz megalakulásának 20. évfordulója kapcsán arról is beszélt, hogy a Fidesz ma erősebb, mint korábban bármikor.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt mondta a Fidesz először, hogy a kormánnyal szemben egy új többség jött létre, amely azóta a népszavazáson meg is mutatta magát 3 millió 300 ezer ember igen szavazatában.

"Ha az új többséget egy Magyarország bajait orvosló kormányzat mögötti nagy erővé akarjuk növelni, vagy akárcsak meg akarjuk tartani, az új többség új egyezségeket is kell, hogy kössön. Új egyezségekre van szükség, hogy az új többség fennmaradjon, és egy tényleges kormányzati munka társadalmi háttereként működhessen" - mondta a pártelnök. Szerinte az új egyezségek kiindulópontja a Fidesz tavaly bemutatott Erős Magyarország programja lesz, az egyezséget szentesíteni pedig a következő választáson a választópolgárok tudják majd.

Mint mondta, az új többségnek egyezséget kell kötnie arról, hogy milyen kormánya legyen Magyarországnak, de nem a pártösszetételt, hanem a minőséget tekintve, hogy a mindenkori kormány pártatlan, feddhetetlen és tisztelhető legyen.

A pártelnök szerint a munkából élő emberek jövője érdekében abban kell megegyezni, hogy a bérek vásárlóértékét növelni kell. Mint mondta, a fiatalok és a nyugdíjasok jövőjéről is meg kell egyezni, valamint a családok támogatásáról és a magyar termőföld magyar kézben tartásáról is egyezséget kell kötni, ahogyan a fővárosiakkal is, mert Budapestnek méltó vezetésre van szüksége.

Szijjártó Péter, a párt szóvivője közölte, a Fidesz országos választmánya délutáni ülésén elfogadta az Erős Magyarország programot.

Orbán Viktor a tavaly bemutatott programról azt mondta, a dokumentum abban különbözik az összes többi párt programjától, hogy a versenyképességet nem állítja szembe a szociális biztonsággal. A Fidesz programja piacbarát és versenybarát, de ahol nincs helye a piacnak - az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban, és a közbiztonságban - ott a versenynek sincs helye, tette hozzá.

A pártelnök úgy vélte, soha olyan közel nem állt Magyarország és a Fidesz az 1988-89-ben kitűzött céljaihoz, mint most. Mint mondta, Magyarország 1988-89-ben valóságos népi-nemzeti egységre épülő rendszerváltást és alkotmányozást akart, de nem ez történt meg, mert a tárgyalások kompromisszumos berendezkedést eredményeztek, és szerinte a bajok egy része is ide vezethető vissza.

Úgy vélte, a Fidesz előtt olyan léptékű munka áll a következő években, mint amilyen 18 évvel ezelőtt, mert mára a rendszerváltás időszakához hasonló gazdasági és szociális válság alakult ki, Magyarország külpolitikailag súlytalan és hiteltelen, a belső bizalmatlanság pedig éppen olyan erős, mint akkor. Az érem másik oldala azonban az, hogy "erősebbek vagyunk, mint korábban bármikor voltunk, és soha nem volt ennyi esély e harc megvívására, mint most" - folytatta.

"Minden, amit túléltünk, erősebbé tett bennünket" - fogalmazott a pártelnök, aki szerint azonban nemcsak egyszerűen erősebb lett a Fidesz, hanem olyan önkormányzati, megyei közgyűlési tapasztalattal felvértezett emberek és szakértők tucatjai állnak a rendelkezésére, akik eddig még soha.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a Fidesz története a lehetetlenre való sikeres vállalkozások története, ugyanakkor hozzátette: "most csak a lehetségesre kell vállalkozni, meg kell tartani azt az új többséget, az új többségnek a bizalmát, amiért megdolgoztunk az elmúlt húsz évben, és ma karnyújtásnyira van tőlünk, erre pedig az új többséghez méltó új egyezséget kell kötni, amelynek kiindulópontja az Erős Magyarország címet viselő program lesz".