Gyárfás
19 °C
35 °C

Orbán puskaporszagot érez

2005.12.03. 14:36
A 2006-os választás a jövő nagy kérdéseiről szól, olyan világot kell teremteni, ahol a fiatalok összes álma teljesül - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Fiatalok a változásért elnevezésű rendezvényen, szombaton Budapesten.

"Sokan gondolják, de tévedés az, hogy a 2006-os választás visszavágó, nem arról szól, hogy a 2002-es választási vereséget most győzelemre akarjuk fordítani" - jelentette ki Orbán Viktor a Fidelitas rendezvényén, melyen a fiatalok felállva, tapssal köszöntötték.

Nagy dolgok vannak készülőben

A fekete pulóverben és farmernadrágban érkezett volt miniszterelnök úgy fogalmazott: "125 nap van hátra a választásokig. Én érzem a puskapor szagát, érzem, hogy mi van a levegőben, és higgyétek el, nagy dolgok vannak készülőben. A tavaszi szelek nagy változásokat fognak hozni, érdemes mindenkinek mozgósítani az álmait". Mint mondta, a 2006-os választás nem a tegnapról, hanem a holnapról szól.

"Olyan országot kell építeni, ahová mindig érdemes visszatérni, ahonnét nem elmenekülnek az emberek, mert nincs elég állás, otthon és lehetőség" - jelentette ki, felszólítva a fiatalokat, próbáljanak minél több energiát és időt kiszakítani az életükből azért, hogy a változásnak szentelhessék magukat. A politikus arra kérte a jelenlévőket, hogy tegyenek félre minden olyan gondolatot, ami jövőbeli pozíciók megszerzéséről szól.

"Csak a munkára összpontosítsunk" - mondta Orbán Viktor és azt javasolta, hogy félre kell tenni minden korábbi vélt, vagy valós sérelmet, mert "ha megosztottak maradunk, akkor nem tudunk sikert elérni". Véleménye szerint Magyarországnak új gazdaságra, államra és politikára van szüksége, az országnak jelenleg ugyanis egyszerre "koravén és tapasztalatlan" kormánya van, amely mindig arra keresi a választ, hogy mit miért nem lehet megcsinálni.

Minden 30 alatti tag

Megalakult a Fidesz ifjúsági tagozata - jelentette be a tagozat elnökségének megválasztott vezetője, Loppert Dániel. A friss elnök neve egyébként azzal került be először a sajtóba, hogy Medgyessy kapolcsi látogatásakor, 2003-ban, azt kiabálta a tömegből, hogy "áruló". Szerencséjére szavait meghallották, beperelték és a tapolcai bíróság megrovásban is részesítette.

Loppert elmondta, megalakították az országos szervezetet, amely a 19 - korábban létrehozott - megyei szervezetből épül fel, a küldöttek a hattagú elnökség elnökévé őt választották. Tájékoztatása szerint a tagozatnak automatikusan tagja minden 30 évnél fiatalabb Fidesz-tag.

Matthäus és Nemcsák

Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke beszédében arra szólította fel a több száz résztvevőt: vállalják, hogy a legnagyobb várostól a legkisebb faluig eljutnak a fiatalokhoz és elmondják nekik, van lehetőség a változtatásra. Mint mondta, a kormány nem váltotta be a fiatalokkal kapcsolatos ígéreteit, nem lett ingyenes jogosítvány, nem lett ingyenes utazás, és nem csökkent a diákhitel kamata sem. Közölte, azt tapasztalják, hogy a kormány hadat üzent ennek a nemzedéknek. A tanulmányait befejező minden hatodik fiatalnak "a pályakezdő munkanélküliség rémével" kell szembenéznie - tette hozzá.

A Fidelitas vendége volt Lothar Matthäus szövetségi kapitány és Nemcsák Károly színész is, velük a rendezvény műsorvezetője beszélgetett; politikáról nem esett szó. A beszélgetések végén Szijjártó Péter fidelitasos pólókat adott ajándékba a vendégeknek.

"V, mint vissza a múltba"

Újhelyi István, az MSZP alelnöke Orbán kijelentéseire úgy reagált: "nekem fiatal családapaként és országgyűlési képviselőként is az az álmom, hogy az ellenzék vezére ne a puskapor szagát, hanem a tartalmi vita lehetőségét keresse a választási időszakban; ne utolsó csepp vérig zajló csataként, hanem az ország jövőjét szemmel tartó, egészséges versenyként tekintsen a kampányra".

Hozzátette: Orbán Viktor és Kövér László "harca a hatalomért nem előremutat, hanem meghaladott korok felé fordítja vissza az ország szekerét: V, mint vissza a múltba, mutatják a fideszes plakátok". A politikus felidézte: Orbán Viktor még mindig nem válaszolt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "nyilvános, érdemi vitára szóló meghívójára.