Valér
4 °C
8 °C

Árnyékkormányt és liberális nyitást fontolgatnak a Fideszben

2006.06.17. 13:13
A ciklus közepe táján fideszes árnyékkormány alakulhat, amelyet azonban nem a jelenlegi kabinet megbuktatására hoznának létre – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak. A Népszabadság egy zártkörű fideszes vitáról ír, amelyen a résztvevők a párt „liberális nyitását” fontolgatták.

A kormányzati ciklus közepe táján talán lehet értelme egy árnyékkormány megalakulásának, de most még nincs itt az ideje – mondta egy Magyar Hírlapnak adott interjúban Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus a lap szombati számában beszélt arról, hogy egy árnyékkormánnyal kézzelfoghatóbbá válna az ellenzék alternatívája, és így világosabbá lehetne tenni a felelősséget is.

Verseny

"Ez egyébként közelebb áll ahhoz az ellenzéki magatartáshoz, amelyet kedvelek" - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy árnyékkormányt a politikai verseny részeként hoznának létre, nem a jelenlegi kabinet megbuktatására.

A Népszabadság szerint fideszes politikusok egy csütörtöki zártkörű találkozón a Fidesz identitásáról beszélgettek. A vitát Schmidt Mária szervezte.

A beszélgetésen részt vett Kövér László, Áder János, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor, valamint Martonyi János (a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke), Balog Zoltán volt miniszterelnöki egyházügyi tanácsadó, Hankiss Ágnes történész, valamint a Heti Válasz és a Magyar Nemzet képviselői is.

A találkozón Granasztói György és Martonyi János is arról beszélt: a liberalizmusnak a jobboldalon is van helye, s érdemes lenne ezt a “pályát is befutni”. Kövér László ugyanakkor határozottan ellenezte az elmozdulást. A lap szerint Navracsics Tibor a pragmatikus-technokrata irányzat erősítését tartotta fontosnak.

Keményvonalasok, liberálisok

A Népszabadság informátora cáfolta, hogy Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Stumpf István egy nemzeti liberális párt alakításán törné a fejét. A lapnak nyilatkozók szerint Orbán Viktor nem támogat egy liberális elmozdulást, középre sem akar húzni, inkább a MIÉP-től akar elvenni további szavazatokat.

A liberális fideszesek ennek kapcsán arról is beszéltek: optimális lenne, ha Orbán Viktor a keményvonalasnak számító Mikola Istvánnal, Wittner Máriával, Kubatov Gáborral és a polgári körösökkel elhagynák a Fideszt. Így Orbán vezetésével létrejöhetne egy erős kereszténydemokrata-kisgazda tömb, a Fidesz pedig visszatérhet a nemzeti liberális térfélre – írja a Népszabadság.

Orbán jövőbeni szerepéről Navracsics Tibor a Magyar Hírlapnak azt mondta: a változás a Fideszben nem Orbán Viktoron múlik, de neki is el kell gondolkodnia azon, mit akar a jövőben. A frakcióvezető szerint a párt jövőjét az határozza meg, tud-e a választóknak vonzó szakpolitikai alternatívát nyújtani.