Előd
9 °C
17 °C

Semjén: az SZDSZ istenkáromló

2006.01.08. 21:01
A büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi a Fidesz még a választások előtt, közölte a párt évindító rendezvényén Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a gyermekek és az idősek védelmében szigorítana a jogszabályon, de azt nem sikerült kiderítenünk, ez pontosan mit jelenthet. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a szabad demokratákat ostorozta felszólalásában, Áder János Fidesz-frakcióvezető a kormánypártok ígéreteit kérte számon, Kósa Lajos Debrecen polgármestere pedig többek között az EVA-t szidta.

A debreceni Főnix csarnokba szervezte hangsúlyozottan évindító, nem pedig kampánynyitó rendezvényét a Fidesz Magyar Polgári Szövetség. A zsúfolásig telt csarnokban a műsorvezető Rákai Philip szerint legalább 8500-an gyűltek össze. Az egyik néző közbekiabált tréfásan, hogy csak pár százan vannak, mire a műsorvezető közölte: a résztvevők számának alulbecsülését bízzák inkább egyes sajtótermékekre.

#alt#
Orbán viccmesélés előtt - képgaléria

Véget vetni a vadkapitalizmusnak

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke évindító beszédében azt mondta, se 48-ban, se 56-ban nem lehetett tudni még januárban, hogy a magyar történelem szempontjából milyen fontos évek lesznek ezek. Viszont szerinte 1990-ben és 1998-ban is lehetett tudni, nagy dolgok vannak készülőben és érezhető volt a változás szele, mintahogy most is hasonló a helyzet. Orbán a választásokra utalva azt hangoztatta, ott az dől el, hogy átlépünk-e a XXI. századba, vagy visszasüppedünk a XX.-ba. A pártelnök szerint véget kell vetni az elmúlt 15 év vadkapitalizmusának és új gazdaságra, új államra és új politikára van szükség.

Szerinte nem vágyálom a teljes foglalkoztatás megteremtése, hanem megvalósítható program. Úgy ítélte meg, abban az országban nagyon nagy baj van, ahol két megyényi ember, azaz négyszázezer munkaképes személy nem tud elhelyezkedni, holott szeretne dolgozni. Szerinte nem igaz az, amit a kormány állít, vagyishogy mindenki jobban él, mivel sokkal rosszabbul, mint ahogy élhetnének.

A volt miniszterelnök bejelentette, hogy pártja javasolni fogja a büntető törvénykönyv módosítását, mert megítélése szerint a törvény nem védi meg a leggyengébbeket, vagyis az időseket és a gyermekeket. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: két és félszer annyi kiskorú sérelmére követtek el 2004-ben bűncselekményeket, mint azt megelőzően. (Ennek részben oka lehet, hogy akkortól érvényesek a családon belüli erőszakot szankcionáló jogszabályok.) A beszédből nem derült ki, pontosan milyen passzusokon módosítana Orbán, és munkatársai sem tudták megmondani, mire gondolhatott a pártelnök. A TV2 és az RTL Klub híradóinak értesülései szerint Orbán a büntetési tételeken szigorítana.

#alt#
Tömegrendezvény - képgaléria

Orbán Viktor azt javasolta, nézegessük bátran a térképet és higgyük el, hogy Magyarország lehet a Kárpát-medence vezető hatalma, de ehhez szükséges a kormányváltás. Arra is figyelmeztetett, hogy a politikai versenyt le kell szűkíteni a kampány idejére, mert a politikusoknak nem egymással, hanem a kisember gondjaival kell törődniük.

"A verseny a legjobbat hozza ki a termékből, de a legrosszabbat az emberekből"- fogalmazott. Évnyitó beszéde végén pedig azt javasolta híveinek, hogy vegyenek példát a debreceniektől.

Orbán újévi vicce

"Ücsörög egy menőnek látszó vállalkozó a luxusbútorokkal teli irodájában, mikor belép oda egy férfi táskával a kezében. A vállalkozó hirtelen felkapja a telefont és hangosan beszélni kezd. Repkednek a számok, a milliárdok, majd kisvártatva leteszi a kagylót és a férfihez fordul.
Miben segíthetek ? -kérdi.
Én vagyok a telefonszerelő! - hangzik a válasz

Kósa: Bocs, hogy csak ekkora a csarnok

Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere elöljáróban bocsánatot kért hallgatóságától, hogy kicsi a csarnok, de mint mondta nem Fidesz-gyűlésekre, hanem "csak" világversenyekre épült a létesítmény. A politikus kifejtette, a kormány dolga az volna, hogy kormányozza az államot, és bár soha nem gondolt volna arra, hogy Horn Gyulát, mint nagy munkabírású államférfiként fogja emlegetni, az elmúlt négy évhez képest ő mégis az volt. Kósa szót ejtett arról, hogy több hitelt vett föl az ország az utóbbi négy év alatt, mint a Kádár-éra harminc éve alatt.

#alt#
Semjén dorgál - képgaléria

Mekkorára nőne az államadósság, ha a mostani kormánypártok folytathatnák? - tette fel a kérdést. Az önkormányzatok helyzetét egy Demszky Gábor idézettel fogalmazta meg: a liberális főpolgármester a 2004-es évet egy interjújában rosszabbnak nevezte az Orbán-kormány bármelyik événél. Kósa bírálta az EVA-t, leszögezve, ő még olyan adóról nem hallott, aminek a befizetése után több pénze marad az embernek, mint amennyi volt.

Áder János a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok választási ígéreteinek meg nem valósulását kérte számon felszólalásában.

Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták elnöke a szabad demokratákat ostorozta szónoklatában. Először kikelt az ellen, hogy a normalitás védelmében kell ma már fellépni. Mint mondta, a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata, az egyneműek együttlétét ne lehessen házasságnak nevezni. A politikus kikérte magának az SZDSZ hirdetéseit, melyben a Jöjjön el az én országom mondat is szerepel. "Ez istenkáromlás" - mondta Semjén, aki ezután felszólította közönségét: álljon fel, aki Kóka országában akar élni. A teremben senki nem állt föl, viszont pfújjolni kezdtek a szónok Kóka Jánost bíráló szavaira.