Klaudia
-4 °C
2 °C

Direkt kampány Orbán ellen

2005.11.07. 13:09
A szocialista politikusok folyamatos verbális támadása után az MSZP külön kampányt indított Orbán Viktor ellen. A szelkakas.info.hu-n tíz témakörben gyűjtötték össze a Fidesz-elnök egymásnak ellentmondó nyilatkozatait.

Országos napilapokban és az interneten indított újabb kampányt az MSZP. Az Orbán Viktort megcélzó hirdetéssorozat egy újabb, többhetes akció részét képezi.

A szél fúj

A szocialisták az elmúlt hónapokban minden lehetséges fórumon kritizálták a Fidesz elnökét. Az Orbán-ellenes felszólamlások gyakran visszatérő eleme volt, hogy az egykori miniszterelnök az elmúlt években számos témában változtatott véleményén, és jelenleg más álláspontot képvisel, mint amikor miniszterelnök volt.

Nyikorgatott szélkakas
Gyurcsány Ferenc kormányfő már a szeptember 4-i fővárosi MSZP-s kampánynyitó rendezvényen szélkakasozott. A miniszterelnök nem mondta ki ugyan Orbán Viktor nevét, de mondatait egyértelműen a Fidesz elnökének címezte, amikor azokra célzott, akik egyszer "panelproliznak", máskor pedig beülnek egy miskolci panellakásban élő család asztalához. A fiatal szocialisták viszont már 2004 őszén alapozták a toposzt, amikor egy valódi szélkakast küldtek az ellenzéki pártelnöknek.

A politikus egymásnak ellentmondó nyilatkozatait most önálló kampányba foglalta az MSZP. A párt politikai hirdetése a szélkakas lexikoncímszavát használva reklámozza a párt informatikai cége által regisztrált internetes oldalt, a szelkakas.info.hu-t.

"Orbán Viktor egy dologban következetes: mindig azt mondja, amitől a legtöbb hasznot reméli. Ön felelős politikusnak tartja azt, aki mindig úgy beszél, hogy a szél fúj?" - adja meg a látogató számára az alaphangot a főoldal. A szelkakas.info készítői tíz témakörben, többek között az adóreform, a terrorizmus elleni harc, a privatizáció és a kettős állampolgárság ügyében gyűjtötték össze az ellenzéki politikus sajtónyilatkozatait.

Ismét levélben

Az Index információi szerint a szocialisták a közvetlenül Orbánt támadó akció mellett párhuzamosan egy kifejezetten fiatalokra fókuszált tagtoborzót, valamint egy budapestieknek szóló kampányt is indítottak. A többszintű reklámhadjárat kiegészül még utcai kitelepülésekkel is, ahol az aktivisták a 100 lépés programját magyarázzák el választóknak.

Szintén a kormányprogramot hivatott népszerűsíteni a kora ősszel lefutott "bátorság-biztonság-igazságosság" kampányt folytatva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István pártelnök levele, amelynek újabb változatát ismét milliós példányszámban küldi majd szét az MSZP-kampánystábja.

"Végleg úgy tűnik, hogy a kormánypártok és a kormány a kampánnyal foglalkozik a kormányzás helyett" - jelentette ki Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. Véleménye szerint az elmúlt tizenöt évben nem volt még példa arra, hogy egy kormány a kampányidőszakon kívül kezdjen fizetett hirdetésekkel egy ellenzéki vezető lejáratásába. Mint mondta, Orbán Viktor a Fidesz hétvégi - kampánynyitónak is beillő - rendezvényén már jelezte, hogy felkészült a személyét érintő támadásra.