Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Adatbázis-bővülést remél a Fidesz a Gyurcsány-csomagtól

2006.08.07. 16:05
A Gyurcsány-csomag elleni tiltakozók összefogása mellett a Nemzeti Konzultáció óta kissé elavult adatbázisának megújítását is reméli a Fidesz a hétfőn indított aláírásgyűjtésétől.

A Fidesz vezetése a párt korábbi akcióhoz képest kevesebb aláírást akar összegyűjteni a "Jó reggelt, Magyarország!" névre keresztelt kiáltvánnyal, de arra számít, hogy most nem csak az előző ciklus jobboldali támogatói adják meg elérhetőségüket, így a megszorítások miatt a régi adatbázis jelentősen kibővülhet.

Saját bázis

A Fidesz az elmúlt négy évben két, több hónapon át folytatott országos aláírásgyűjtő akcióval alakította ki a tavaszi országgyűlési választáson használt adatbázisát. A tavaly ősszel befejezett Nemzeti Konzultáció nyilvánosságra hozott összesítése szerint az előregyártott kérdőívet 600 ezren töltötték ki, és többségük megadta elérhetőségét is az aktivistáknak. A 2004-es Nemzeti Petícióval kapcsolatban szintén hamar egyértelművé vált, hogy a nagyszabású tiltakozó akció a párt támogatói listáinak felfrissítését szolgálta. Az aláírók, ha csak nem kérték adataik tárolásának mellőzését, hozzájárultak ahhoz, hogy a címükre leveleket küldjön a párt. A két nagy listaépítő megmozdulás során megszerzett adatokról azonban kiderült, hogy jelentős mértékű volt köztük az átfedés, a többséget a párt törzsszavazói gárdája adta.

Új elégedetlenek

Az Index információi szerint a Fidesz a mostani tiltakozással is szélesíteni akarja a címlistáját. Azt feltételezik ugyanis, hogy a Gyurcsány-csomag következményeivel elégedetlenkedők nem csupán az ellenzéki párt eddigi támogatói közül kerülnek ki. A megszorítások kárvallottjaiból a különféle szervezetek által rendezett megmozdulásokon ezért a következő hetekben olyan adatbázist alakíthat ki a Fidesz, ami a szervezet számára eddig elérhetetlen csoportok felé jelenthet új kapcsolatot.

Orbánnak tetszett

A Magyar Hírlap korábbi információja szerint egyébként a Fideszben nem fogadták egyértelmű lelkesedéssel az önkormányzati választás felvezetésére Habony Árpád által kifundált újabb aláírásgyűjtési projektet. Az országgyűlési választásokon elszenvedett vereség után szinte teljesen lecserélt kommunikációs stáb "utolsó mohikánjának" ötlete Orbán Viktor pártelnök támogatásával kapott kiemelt helyet az őszi választás kampányában. Bár a párt szóvivője, Szijjártó Péter cáfolta az értesülést, az Index információi szerint is sokan elégedetlenkedtek az ötlettel, amely szerintük nem elég radikális és nem elég új ahhoz, hogy biztosítsa a párt jó szereplését az október 1-i helyhatósági szavazásokon.