Piroska
-11 °C
-2 °C

Orbán túl van azon, hogy pozíciókért harcoljon

2003.01.14. 17:47
Bár felkérte a Fidesz elnöksége Orbán Viktort a pártelnökségre, a felkérésre egyelőre nem reagált a volt miniszterelnök, s csak abban az esetben vállalja a tisztséget, ha elnökösködése elengedhetetlenné válik. A párt jövőjéről a május 10-i tisztújító kongresszusig "társadalmi vitát" indítanak, az észrevételeket pedig egy háromfős testület gyűjti majd össze.
Orbán Viktor, Kövér László és Áder János részvételével egy három tagú bizottság alakításáról döntött a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnökségének kétnapos ülése. A testület feladata az lesz, hogy a május 10-re összehívott tisztújító kongresszus előtt összegyűjtse azokat az eredményeket, amelyek a "társadalmi vita" során gyúlt össze a párt jövőjéről. Orbán Viktor volt miniszterelnök elmondta, hogy az elnökség egy CDU típusú, nyitott, néppárti szervezetté kívánja átalakítani a pártot, pontot téve annak 12 éves történetére.

Választási pártokkal nem lehet

A volt miniszterelnök az EU-csatlakozás teremtette új feltételekkel indokolta a párt átalakításának szükségességét. Orbán szerint ugyanis a rendszerváltás óta kialakult magyarországi kis taglétszámú "választási pártokkal" nem lehet az unió más országaiban működő néppártokkal versenyezni, és a magyar érdekeket hathatósan képviselni. A Fidesz vezetése ezért azt a célt tűzte ki, hogy az új pártnak lehetőleg az ország minden településén legyenek szervezete, vonja be a politikai, és civil szervezeteket és az országot lefedő valós tagozatai jöjjenek létre. Orbán szerint az átalakulás után a teljes polgári jobbközép egység megteremtését kell elérni.

Társadalmi vita a pártban

A pártban a kongresszusig megyei és helyi szinteken is megvitatják a felmerült javaslatokat, amelyek között jelenleg a legfelsőbb, a középvezetés, valamint az alapszabály átalakítására is vannak javaslatok, ám a vita eredményeként 30-40 nap múlva elkészül egy összegző dokumentum. A volt kormányfő nem kívánt nyilatkozni a felmerült tervek részleteiről, és azt sem kívánta elárulni milyen névjavaslatokkal foglalkoztak az ülésen. Az átalakítási és tagfelvételi időszakról Orbán azt mondta, hogy annak decemberig kell nagyjából lezárulni úgy, hogy a párt a 2004-es EU-választáson már új formában indulhasson. A tervek között az is szerepel, hogy akkor a párt egy újabb kongresszussal fejezze be az átszervezést.

A párton túli világ hadrafoghatósága

Az Index kérdésére kijelentette: amennyiben sikerül a Fideszt megfelelően nyitott szervezetté alakítani, javasolni fogja a polgári körök erre hajlandó tagjainak, hogy lépjenek be a pártba, de ehhez "kicsit polgári körös pártéletre kell berendezkednie a Fidesznek". Orbán hangsúlyozta, hogy nem kíván megválni a polgári körök irányításától, ám mint mondta: azon fog munkálkodni, hogy a polgári körök és a párt minél közelebb kerüljenek egymáshoz. "A pártok fontosak, de a döntő dolog a pártokon túl lévő világ", illetve annak állapota, "hadrafoghatósága" - vélekedett a politikus, akit a tízezer polgári kör létrejötte győzött meg arról, hogy Magyarországon is lehetséges tömegpártot alakítani.

Túl a pozícióharcon

A volt kormányfő közölte: a kétnapos ülés során kapott felkérést arra, hogy vállalja el ismét a Fidesz vezetését, ám erre nem adott választ. "Túl vagyok már azon, hogy pozíciókért szálljak harcba" - mondta, hozzátéve csak abban az esetben vállalja el a pártelnökséget, ha az átalakításai előkészületek során elengedhetetlenül szükségesnek tűnik: január végére, február elejére eldől, hogy az átalakítás "igényli-e" az ő pártelnökségét.