Eleonóra
-1 °C
2 °C

Újraosztják a lapokat a Fidesz hatos fogatában

2003.01.09. 17:44
Hosszú lebegtetés után egyre biztosabbnak látszik, hogy Orbán Viktor tavasszal ismét a Fidesz élére áll. A párt elnöksége hétfőn és kedden tárgyal a szervezet jövőjét és a személyi változásokról, a végső szót a tavaszi tisztújító kongresszus mondja majd ki. A választási vereségtől meggyengült hatos fogatból várhatóan ismét Áder János és Pokorni kapja majd a főbb vezető posztokat.
A tavaszra időzített tisztújító kongresszus ismét új felállást hoz majd a Fideszt irányító hatos fogat tagjainak.

Az informális vezetők

Jóllehet a legnagyobb ellenzéki pártot Pokorni Zoltán lemondása óta ügyvezető elnökként formálisan Áder János vezeti, a párt ügyeiben azonban most is, mint korábban, a Fidesz hat legbefolyásosabb személyisége hoz döntést. Az úgynevezett hatos fogat tagjai szinte valamennyi pártvezetői tisztségben megfordultak már. A legbelsőbb nem hivatalos plénum viszonyaiba azonban - különösen a párt kormányra kerülése után - nem nagyon engedtek betekintést. A választási vereség azonban a hírek szerint az egyetemi baráti társaságból kinőtt vezetői körben is töréseket eredményezett.

Vonzások és taszítások

Az Index információi szerint a pártelnöki poszton szintén megfordult Kövér Lászlóval Orbán Viktoron kívül nem ápolnak szoros kapcsolatot a hatos fogat más tagjai. A stratégiai kérdésekben azonban a volt miniszterelnök továbbra is kikéri Kövér véleményét. A jogerős ítélete után mandátumáról lemondott Várhegyi Attila ugyan bejár a csoport péntekenként tartott megbeszéléseire, ám a párt munkájában már gyakorlatilag nem vesz részt. A sikertelen frakcióvezetői jelölésével háta mögött Deutsch Tamás is inkább a fővárosi közgyűlés mellékhadszínterére tette át tevékenységét. A hírek szerint a pártelnökségről és a frakcióvezetésről lemondott Pokorni Zoltán sem vette igazán jó néven, hogy vezető társai egyszerűen hagyták elmenni.

Orbán visszajön

A Fidesz elnöksége szerdán már elkezdte, jövő hét első két napján pedig folytatja a párt jövőjét és a személyi változásokat érintő ügyek tárgyalását. A kétnapos megbeszélésen már véglegessé válhat, hogy a volt kormányfő ismét elfogadja-e a Fidesz elnöki tisztét. Orbán szerepvállalásáról azonban egyre többet nyilatkoznak a hatos fogat tagjai is. Pokorni Zoltán egyértelműen igennel válaszolt a volt miniszterelnök visszatérését firtató kérdésre, korábban Áder János "vélekedett úgy", hogy a Fidesz tagjainak és a szimpatizánsoknak jelentős része Orbán Viktort látná újra a pártelnöki székben. A Index információi szerint a jelenlegi forgatókönyv szerint éppen ők ketten kerülnének Orbán mellett a párt főbb posztjaira: Áder ügyvezető alelnökként, Pokorni pedig a frakció élén. Az elnökségi tanácskozásnak azt is el kell döntenie, hogy milyen szerepet szánnak a társszervezetek, az MKDSZ, a kisgazdák és a Lungo Drom vezetőinek a pártvezetésben.