Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A Fidesz nem beszél nyíltan a nyitásról

2002.11.07. 17:04
Megalapozatlan sajtóértesülésnek nevezte a Fidesz ügyvezető alelnöke, hogy pártja változtatni kívánna eddigi konfrontatív stílusán. Áder János cáfolta, hogy a Fidesz-elnökség szerdai ülésén foglalkozott volna az ellenzéki szerepkörből adódó új helyzettel. Az Index információi szerint azonban az önkormányzati választások után több pártvezetői és szakértői megbeszélésen is felmerült a nyitottabb, konszenzuskészebb politizálás szükségessége.
Bár az szerdai EU-csatlakozással foglalkozó elnökségi ülés után a Fidesz alelnöke minden korábbinál többször hangsúlyozta, hogy pártja konszenzusra törekszik a kormányoldallal, Áder János cáfolta, hogy a testület a stílusváltásról is tárgyalt volna.

Stílus és szerep

A Fidesz ügyvezető alelnöke megalapozatlan sajtóértesülésnek nevezte azt a több napilapban is megjelent hírt, amely szerint párt elnöksége szerdai, dobogókői ülésén a konfrontációs politika visszaszorítása is téma volt. Az Index információi szerint azonban az utóbbi hetekben több fórumon, vezetői és szakértői szinten is felvetődött a kérdés. Mint emlékezetes közvetlenül az önkormányzati választás után a Fidesz befolyásos személyiségei politológusok segítségével elemezték a párt előtt álló lehetőségeket.

Szerep és szereposztás

A hírek szerint a lehetséges szereposztás kérdése is szóba került: ebben nagy szerep jutna Orbán Viktor, exminiszterelnöknek, aki elsősorban a nemzet egészét érintő ügyekben nyilvánulna meg. A választási vereség után háttérbe húzódott Kövér László alelnök, aki az október 20-i urnazárás után még kemény hangnemben vetette fel a választási visszaélések lehetőségét, és a szocialisták győzelmét elismerő Áder János vállalta szinte kizárólagosan a párt megjelenítését. A Fidesz elnöksége december 7-re javasolja a párt legfőbb döntéshozó szerve, a kongresszus összehívását. A hivatalos bejelentés szerint a testület kizárólag az ország uniós csatlakozására való felkészüléssel foglalkozik majd, ám az Index úgy tudja, nem zárható ki, hogy az egy hónap múlva sorra kerülő ülésen személyi döntésekre is sor kerül majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!