Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: Miért nő lassabban a jobboldal?

2002.10.25. 12:48
Orbán Viktor szerint a választások eredményei alapján azt a kérdést kell elemezni, hogy a jobboldal szavazótábora miért nő lassabban, mint az ellenfélé. A Fidesz befolyásos személyiségei csütörtökön politológusok segítségével vizsgálták a párt és szövetségesei vereség után követendő stratégiáját. A volt kormányfő azonban a közszolgálati rádiónak adott pénteki interjújában sem fogalmazott egyértelműen a már hosszabb ideje lebegtetett pártszerkezet-átalakítással kapcsolatban: a Fidesz jövőjét a polgári oldalon zajló mozgások fogják meghatározni.
"A mi szavazóink mennyisége megmarad, illetve lassan nő, az ellenfélé pedig gyorsan nő. Ez az a jelenség, amit elemezni és értelmezni kell a jövőre nézve" - állította Orbán Viktor az önkormányzati választás tanulságait vizsgálva Magyar Rádiónak adott pénteki interjújában. Az exminiszterelnök azonban ismét hangsúlyozta, hogy a jobboldali jelöltek összességében több voksot szereztek, mint négy éve, "a jobboldal, a jobbközép, a polgári, nemzeti mező" meghatározó ereje pedig továbbra is a Fidesz.

Makropolitológia

Egy 56-os belügy
Magyarországon ma az ötvenhatosokat egyfolytában provokálják, arra akarják őket kényszeríteni, hogy békéljenek meg. Majd megbékélnek, ha akarnak - mondta Orbán Viktor volt miniszterelnök a Kossuth Rádió Reggeli Krónika című műsorában, pénteken, amikor a riporter az október 23-i nemzeti ünnepen a 301-es parcellában történtekről kérte a véleményét. Arra, hogy Mécs Imrét, az ötvenhatos halálraítéltet is kifütyülték, és hazaárulónak minősítették, a volt kormányfő úgy reagált: "ez egy 56-os belügy, tehát azt gondolom, hogy ezt rendezzék el egymás között az ötvenhatosok, hiszen Mécs Imre is 56-os, meg azok is, akik most őt nem kedvelik". "Én a magam részéről nem tartanám helyes dolognak, ha beleavatkoznék ebbe a vitába" - mondta Orbán Viktor.
A volt miniszterelnök azt követően nyilatkozott a választási vereség utáni helyzetről, hogy a Fidesz vezető személyiségei politológusok segítségével elemezték a párt és szövetségesei jövőbeni stratégiáját. Az Index információi szerint a stratégiai kérdések között nagy súllyal szerepelt, hogy hosszútávon - akár több cikluson átnyúló arculatformálással - honnan tud a Fidesz, vagy esetleges utódszervezete újabb szavazókat szerezni.

Úgy tudjuk, az is felmerült, hogy a túlzottan jobboldali irányzat mérséklésével a másik oldal támogatói közül is maga mögé állíthat támogatókat a párt. Ezt az értesülést látszik megerősíteni az is, hogy Orbán szerint az új pártalakulatnak "a jobboldalon, illetve a jobbközép mezőjében" lehetővé kell tenni, hogy egyetlen választópolgár szavazata se vesszen el.

Zajló mozgások

Orbán most sem adott egyértelmű választ, hogy a Fidesz vezetése miként képzeli el a többször felvetett gyűjtőpárttá alakulást. Nem világos ugyanis, hogy az egységes uniópárt mennyivel jelentene többet a már most is a Fideszbe olvadt szervezeteknél. Az MDF és legújabban a kisgazdák egy része is úgy véli, hogy a beolvadás számukra nem járható út, és ráadásul a választások is a különutas elképzelések sikerességét igazolták.

A másik elképzelés szerint a szerveződés továbbra is választási párt, pártunió maradna, ám ennek "társadalmi beágyazottságát" megpróbálnák a szocialistákéhoz közelíteni. Orbán egyébként úgy fogalmazott, hogy sokat kell beszélgetni, egymással tanácskozni ahhoz, hogy meglegyen az új párt átalakítására a megoldás. Megfogalmazása szerint a Fidesz jövője azzal függ össze, hogy milyen mozgások zajlanak le a magyar politikai élet polgári, nemzeti érzelmű oldalán.

Polgári vonzások és taszítások

A sajtóértesülések szerint a Fidesz vezetésében téma volt az is, hogy az exminiszterelnök által életre hívott polgári körök segítették-e a párt választási szereplését. Egyes vélemények szerint ugyanis a sok esetben szélsőséges véleményt megjelenítő körök sok korábbi támogatót eltávolítottak a párttól. A választások előtt sok helyi csatározást kiváltó csoportok szerepével kapcsolatban a hírek szerint Orbán továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy nélkülük a Fidesz és szövetségesei a mostaninál is nagyobb vereséget szenvedtek volna a hétvégi választáson.