Gusztáv
3 °C
6 °C

Orbán: Miért nő lassabban a jobboldal?

2002.10.25. 12:48
Orbán Viktor szerint a választások eredményei alapján azt a kérdést kell elemezni, hogy a jobboldal szavazótábora miért nő lassabban, mint az ellenfélé. A Fidesz befolyásos személyiségei csütörtökön politológusok segítségével vizsgálták a párt és szövetségesei vereség után követendő stratégiáját. A volt kormányfő azonban a közszolgálati rádiónak adott pénteki interjújában sem fogalmazott egyértelműen a már hosszabb ideje lebegtetett pártszerkezet-átalakítással kapcsolatban: a Fidesz jövőjét a polgári oldalon zajló mozgások fogják meghatározni.
"A mi szavazóink mennyisége megmarad, illetve lassan nő, az ellenfélé pedig gyorsan nő. Ez az a jelenség, amit elemezni és értelmezni kell a jövőre nézve" - állította Orbán Viktor az önkormányzati választás tanulságait vizsgálva Magyar Rádiónak adott pénteki interjújában. Az exminiszterelnök azonban ismét hangsúlyozta, hogy a jobboldali jelöltek összességében több voksot szereztek, mint négy éve, "a jobboldal, a jobbközép, a polgári, nemzeti mező" meghatározó ereje pedig továbbra is a Fidesz.

Makropolitológia

Egy 56-os belügy
Magyarországon ma az ötvenhatosokat egyfolytában provokálják, arra akarják őket kényszeríteni, hogy békéljenek meg. Majd megbékélnek, ha akarnak - mondta Orbán Viktor volt miniszterelnök a Kossuth Rádió Reggeli Krónika című műsorában, pénteken, amikor a riporter az október 23-i nemzeti ünnepen a 301-es parcellában történtekről kérte a véleményét. Arra, hogy Mécs Imrét, az ötvenhatos halálraítéltet is kifütyülték, és hazaárulónak minősítették, a volt kormányfő úgy reagált: "ez egy 56-os belügy, tehát azt gondolom, hogy ezt rendezzék el egymás között az ötvenhatosok, hiszen Mécs Imre is 56-os, meg azok is, akik most őt nem kedvelik". "Én a magam részéről nem tartanám helyes dolognak, ha beleavatkoznék ebbe a vitába" - mondta Orbán Viktor.
A volt miniszterelnök azt követően nyilatkozott a választási vereség utáni helyzetről, hogy a Fidesz vezető személyiségei politológusok segítségével elemezték a párt és szövetségesei jövőbeni stratégiáját. Az Index információi szerint a stratégiai kérdések között nagy súllyal szerepelt, hogy hosszútávon - akár több cikluson átnyúló arculatformálással - honnan tud a Fidesz, vagy esetleges utódszervezete újabb szavazókat szerezni.

Úgy tudjuk, az is felmerült, hogy a túlzottan jobboldali irányzat mérséklésével a másik oldal támogatói közül is maga mögé állíthat támogatókat a párt. Ezt az értesülést látszik megerősíteni az is, hogy Orbán szerint az új pártalakulatnak "a jobboldalon, illetve a jobbközép mezőjében" lehetővé kell tenni, hogy egyetlen választópolgár szavazata se vesszen el.

Zajló mozgások

Orbán most sem adott egyértelmű választ, hogy a Fidesz vezetése miként képzeli el a többször felvetett gyűjtőpárttá alakulást. Nem világos ugyanis, hogy az egységes uniópárt mennyivel jelentene többet a már most is a Fideszbe olvadt szervezeteknél. Az MDF és legújabban a kisgazdák egy része is úgy véli, hogy a beolvadás számukra nem járható út, és ráadásul a választások is a különutas elképzelések sikerességét igazolták.

A másik elképzelés szerint a szerveződés továbbra is választási párt, pártunió maradna, ám ennek "társadalmi beágyazottságát" megpróbálnák a szocialistákéhoz közelíteni. Orbán egyébként úgy fogalmazott, hogy sokat kell beszélgetni, egymással tanácskozni ahhoz, hogy meglegyen az új párt átalakítására a megoldás. Megfogalmazása szerint a Fidesz jövője azzal függ össze, hogy milyen mozgások zajlanak le a magyar politikai élet polgári, nemzeti érzelmű oldalán.

Polgári vonzások és taszítások

A sajtóértesülések szerint a Fidesz vezetésében téma volt az is, hogy az exminiszterelnök által életre hívott polgári körök segítették-e a párt választási szereplését. Egyes vélemények szerint ugyanis a sok esetben szélsőséges véleményt megjelenítő körök sok korábbi támogatót eltávolítottak a párttól. A választások előtt sok helyi csatározást kiváltó csoportok szerepével kapcsolatban a hírek szerint Orbán továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy nélkülük a Fidesz és szövetségesei a mostaninál is nagyobb vereséget szenvedtek volna a hétvégi választáson.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!