Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Választások: szívó hatás és rendezetlen Fidesz

2002.10.22. 10:41
A parlamenti választásokon elért győzelem szívó hatásával, a kormány tevékenységével és a jobboldal megosztottságával magyarázzák az osztrák és svájci lapok a magyarországi önkormányzati választások eredményét.
Az osztrák lapok és a svájci Neue Zürcher Zeitung egyaránt a koalíciós pártok sikereként értékelték a vasárnapi önkormányzati választásokat.

Világos megerősítés

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A Kurier című független osztrák napilap szerint a magyar választók vasárnap elutasították az ellenzék EU-ellenes vonalát. Orbán Viktor volt kormányfő korábban Európa-barát pártja azonban ennek ellenére azzal fenyegetőzik, hogy megtagadja a kétharmados többséget az országgyűlésben.

A Die Presse megállapítja, hogy a voksolás erős balra tolódást hozott, s a Fidesz, a legnagyobb ellenzéki párt a parlamenti választások után már a második súlyos vereséget kényszerült elkönyvelni.

A Der Standard című liberális lapban Gregor Mayer tudósító úgy értékelte a vasárnapi eredményt, hogy azzal az új baloldali-liberális kormány hivatalba lépése óta az első világos megerősítést kapta.

Nem volt váratlan

A Neue Zürcher Zeitung című független svájci lap "A magyarországi kormánypártok sikere" címmel közölte tudósítója, Andreas Oplatka cikkét a hétvégi választásokról. Oplatka megállapította: a kormánytábor sikere nem volt váratlan. A győzelemnek mindig erős szívó hatása van, és a választók közül sok habozó nyilván átállt a szocialistákhoz a tavaszi hatalomváltás után. Természetesen népszerű volt a baloldali kormány nagyvonalúsága, amellyel a nyári hónapokban kiosztotta a választásokra beígért ajándékokat, és amellyel ezt a vonalat a helyhatósági választásokig tartotta.

A harmadik elem

Ám az eredmény magyarázatához tartozik egy harmadik elem is: nevezetesen az, hogy a jobboldalon, s különösen a Fidesz körében, rendezetlen, zavaros viszonyok uralkodnak. A Fidesznél elmaradt a parlamenti választások elvesztésének okait kutató önkritikus vizsgálat, és bénító bizonytalanság uralkodik, különösen a volt kormányfő, Orbán Viktor egységes jobboldali uniópárt megalakítására vonatkozó tervei miatt. A kis jobboldali párt, az MDF tisztességes vasárnapi szereplése intő jelként mutatja a választók óhaját, hogy meg akarják tartani az önálló, mérsékelt jobboldalt - írta Oplatka.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!