Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Orbánt javasolják elnöknek

2003.01.14. 06:59
Hétfőn és kedden kétnapos rendkívüli ülést tart a Fidesz elnöksége, mely a tavaszi tisztújító kongresszus előkészítéséről és Orbán Viktor politikai szerepvállalásáról is tárgyal. A Népszabadság úgy tudja, hogy kedden minden bizonnyal Orbán Viktort jelölik a Fidesz elnökének.
A napilap információi szerint a Fidesz megbeszélésen tegnap már elhangzott olyan javaslat, hogy ismét a volt miniszterelnök álljon a Fidesz élére. Az elnökség várhatóan ma hivatalosan is Orbán Viktort jelöli pártelnöknek.

Visszatér

A Népszabadság szerint Orbán Viktor felkérés esetén is csak január végén hozza meg döntését politikai szerepvállalásáról. Az már most bizonyosnak látszik, hogy a volt miniszterelnök tavasszal formálisan is visszatér a Fidesz vezérkarába.

- Elképzelhető, hogy a Fidesz tavaszi kongresszusát az előzetes tervekkel szemben nem májusban, hanem az EU-csatlakozásról szóló népszavazás, azaz április 12. előtt megtartják - mondta az ülésről tájékoztatva Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke.

Védenék az egyházi érdekeket

A Fidesz elnöksége azt javasolja a parlamenti frakciónak: a képviselők ne vegyenek részt az Országgyűlés rendkívüli ülésén, ha a kormány változatlan formában terjeszti a Ház elé a szociális törvénycsomagot - mondta Deutsch Tamás a tanácskozás első napját követően.

Közölte, hogy a képviselőcsoport a parlament elé terjeszti a szociális törvények módosításáról szóló saját indítványát, amely megegyezik a kormány javaslatával, csupán a köztársasági elnök által kifogásolt, egyházakra vonatkozó rész marad ki belőle.

Az elnökségi ülésen értékelték az Országos Cigány Önkormányzat hét végi tanácskozásán történteket. Erről Deutsch Tamás azt mondta: az elmúlt 10 évben nem volt ilyen botrányos kisebbségi önkormányzati választás Magyarországon. Példa nélkülinek ítélte a politikus az ügyben "a kormány nyomásgyakorlását". Mint mondta, a kabinet minden eszközt igénybe vett, hogy az Országos Cigány Önkormányzat élére az MSZP-hez, illetve az SZDSZ-hez közel álló személy kerüljön.