Klaudia
-4 °C
2 °C

Mégis Martonyi lehet Pokorni mellett a másik Fidesz-alelnök

2003.03.20. 15:21
Az Index információi szerint Varga Mihály expénzügyminiszter személyében újabb jelölt is kikerült a Fidesz új pártalelnöki posztjának várományosai közül. Az Orbán Viktor által vezényelt átszervezés után két alelnöke lenne a pártnak, Pokorni Zoltán és a legújabb változat szerint Martonyi János. Varga az MTI-nek megerősítette, hogy nem vállalja az alelnöki posztot, viszont üdvözölte, hogy Martonyi neve egyáltalán szóba került.
Az Index információi szerint Orbán Viktor egykori külügyminiszterét, Martonyi Jánost ajánlotta a pártvezetésnek a Fidesz új alelnöki posztjára. Martonyi neve már korábban is felmerült a jelöltek között, ám a volt kormánytag akkor úgy nyilatkozott, hogy a későbbiekben a pártkarrier helyett az ügyvédi munkát választja.

Pokorni biztos

Martonyi János
Mint ismertes, a nagyobbik ellenzéki pártban, ha a kongresszus elfogadja a volt miniszterelnök néppártosító átalakítási javaslatait, megszűnik a nagyobb létszámú, jelenleg hét fős alelnökség, és helyette a leendő elnök mellett csak két helyettes vezeti majd a szervezetet. Az egyik poszt várományosa már hetek óta biztos: Pokorni Zoltán, a párt augusztusban lemondott elnöke egy hónapja bejelentette, hogy ha jelölik, ő vállalja a megbízatást. A fennmaradó hely betöltésével kapcsolatban, amelyről Pokorni sem kívánt nyilatkozni, azóta több verzió is felmerült.

Rogán, Varga nem

Szóba került Rogán Antal alelnök jelölése, de a politikus az Indexnek adott interjújában bejelentette, hogy a következő két évben nem kíván választott tisztséget betölteni a Fideszben. Felkérést kapott a párt egy másik alelnöke, Varga Mihály, volt pénzügyminiszter is, ám az Index úgy tudja, ő sem vállalkozott az álalakítás előtt álló szervezet élén betöltendő megbízásra. A jelölt személyének szimbolikus üzenetéről egyébként több nyilatkozat is napvilágot látott: született javaslat arra, hogy nő tölthesse be a posztot, mások új arcot, ismét mások pedig egy, az idősebbekhez közelálló politikust láttak volna szívesen Orbán mellett.

Varga üdvözli Martonyi alelnöki jelöltségét
Varga Mihály örömmel üdvözli, hogy Martonyi János neve felvetődött a tisztújító kongresszusra a Fidesz egyik alelnöki posztjára jelöltek között- reagálta cikkünkre az MTI-nek a fideszes politikus. Leszögezte: Martonyi János alelnökké választása a Fidesz néppárttá alakulását jól jelképezi. Ugyanakkor jólesően vettem tudomásul, hogy az én nevem is szóba került, szerepemet azonban továbbra is a párt egyik meghatározó szakpolitikusaként képzelem el - fűzte hozzá. Megfogalmazása szerint a legnagyobb ellenzéki párt gazdaságpolitikájának irányítása az ország szempontjából is meghatározó, különös tekintettel a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági folyamatokra. Varga Mihály úgy ítéli meg, hogy a nyitás nagyobb hasznára lehet a Fidesznek, mint amit egy vezető szakpolitikus alelnökké választása jelenthet. "Nem feltétlenül a tisztség határozza meg egy-egy politikus mozgásterét" - jegyezte meg.