Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Homokszem került a Fidesz gépezetébe

2003.02.18. 15:54
Az Index információi szerint Áder János és Pokorni Zoltán nem teljesen felhőtlen viszonya is okolható azért, hogy a Fidesz frakciója hétfőn nem tudott dönteni a magyar légtér, közutak és vasutak a NATO számára engedélyezett használatáról. A téli szabadságát töltő frakcióvezető ugyanis elutazása előtt a képviselőcsoport irányításában kevés tapasztalattal rendelkező Varga Mihályt bízta meg, aki a hírek szerint nem tudott úrrá lenni az erősen megosztott frakción.
Bár a Fidesz frakcióvezetőjét Varga Mihály, volt pénzügyminiszter helyettesíti, a hétfői elhúzódó zárt ülést követően Pokorni Zoltán adta meg a végső instrukciókat Németh Zsoltnak, a párt külügyi kabinetvezetőjének arról, hogy a sajtó előtt miként kommunikálja a Törökország védelmi megsegítésére érkezett kéréssel kapcsolatos döntés elmaradását.

Meglepetés

A nagyobbik ellenzéki párt vezető személyiségei ugyan az amerikai kérés teljesítése mellett érveltek, ám ez nem győzte meg a frakcióvezető nélkül maradt képviselőcsoport többségét. A fideszes honatyák több csoportja kitartott amellett, hogy a párt utasítsa el a négypárti megbeszélésen akkorra már jóváhagyott és több ellenzéki módosító javaslattal is kibővített előterjesztést. Az Index információi szerint az éles helyzetben a kijelölt frakcióvezető, Varga Mihály nem tudta keresztül vinni akaratát. Áder egyébként meglepetést keltett a képviselők körében, amikor nem a frakcióvezetői tapasztalatokkal is rendelkező Pokornira bízta távollétében az irányítást.

Reaktiválás

Mint emlékezetes, Pokorni Zoltán röviddel a kormányváltás után mondott le a párt és a frakció vezetéséről, miután fény derült édesapja több évtizedes ügynökmúltjára. Az önkéntes visszavonulást követően Pokorni tavaly novemberben kezdett újra oktatási szakpolitikai kérdésekkel foglalkozni. A politikus a múlt héten viszont már a párt nevében reagált a kormány által bejelentett Európa Tervre, majd szombaton ő képviselte a Fideszt az MDF tisztújító országos gyűlésén. A Fidesz elnökségének formálódó átalakításával kapcsolatban pedig kiszivárgott, hogy Orbán Viktor elnöksége mellett Pokorni biztosan számíthat majd az egyik alelnöki posztra.