Gusztáv
-4 °C
1 °C

Fellázadt Orbán ellen Budapest

2006.06.23. 00:15
Kisebb lázadással fogadta a Fidesz budapesti választmánya az Orbán Viktor által újraírt fővárosi listát. A pártelnök az önkormányzati választásra készülő budapestiek névsorából váratlan módon kivetette többek között Tirts Tamást, Cselovszki Zoltánt, Rátonyi Gábort és a lista utolsó helyére tolta vissza Sasvári Szilárdot.
A Fidesz fővárosi testülete nem vette jónéven, hogy a listán előkelő helyre került Orbán személyes "végrehajtója", a regionális igazgatói posztot betöltő Pesti Imre, és azt sem, hogy a pártelnök a fővárosi politikusok számára ismeretlen jelöltekkel töltötte fel a 25-ös listát. Az első változatról nem tudott megállapodni az országos választmány, a pártelnök pedig új névsort terjesztetett elő.

A bizalmas

A Kupper András által beterjesztett listán Tarlós István kapta az első helyet, Fónagy János a második, Pokorni Zoltán a harmadik. Ezt követően pedig a Fidelitas, a KDNP, a Vállalkozók Pártja és a Nemzeti Fórum egy-egy jelöltje került fel a Fidesz fővárosi listájára. Nyolcadik helyet kapta Pesti Imre, aki budapesti pártügyekben az utóbbi időben - Kubatov Gábor mellett - Orbán legfőbb bizalmasának számít. Az országosan kevéssé ismert, de befolyásos regionális igazgató már az első verzió összeállításában is döntő szerepet játszott.

Két volt jelölt

Orbán változtatásainak jóvoltából a befutónak számító tizenegyedik helyre került fel Kosztolányi Dénes, aki a lista korábbi változatán egyáltalán nem szerepelt, és aki ellen kerületében fellázadt a párttagság. Nem kapott helyet viszont többek között Tirts Tamás volt budapesti pártelnök és Cselovszki Zoltán, az Új Budapest Központ vezetője sem a pártelnök akaratát tükröző névsorban, holott őket egy hónapja még a főpolgármesteri címért való indulásra is jelölték.

Módosított

A választmány csütörtök esti ülésén szokatlan módon több módosító indítványt fogadott el Orbán javaslatával szemben. 23:14 arányban kiszavazták a listáról Pesti Imrét azzal az indoklással, hogy más párttisztségei éppen elég elfoglaltságot jelentenek számára. Jelentős támogatással beszavazták viszont a 14. és 15. helyre Rátonyit, és Tirtset, akik pedig a jelek szerint kegyvesztettek lettek a pártelnöknél.

Nincs munkatárs

Az Index információi szerint Tarlós István az Orbán Viktorral folytatott keddi, egyórás tárgyalásán nem csupán öt feltételt szabott azért, hogy elvállalja a párt főpolgármester-jelöltségét. Úgy tudjuk, hogy a III. kerületi polgármester azt is szerette volna elérni a Fidesz-elnöknél, hogy saját emberei is felkerüljenek a fővárosi listára. Tarlós érvelése szerint ugyanis esetleges győzelme esetén eddigi munkatársaival tudna megfelelően dolgozni a közgyűlésben.

Forrásaink szerint azonban Tarlós egyetlen közeli munkatársa sem került fel az Orbán által újraírt budapesti listára. Tarlós feltételeiről és jelöléséről egyébként pénteken tárgyal a kibővített pártelnökség.