Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Régi kampányarzenállal újít a Fidesz

2003.04.11. 14:33
Már korábban bevetett kampányeszközök alkalmazásával kezdődött meg az Orbán Viktor vezényletével zajló pártátalakítás a Fideszben. Tavaly is használt módszerekkel indult el az ellenzéki szervezet szövetségi minősítésének bevezetése és az egyik belépést népszerűsítő gyűlésen ismét feltűnt a választáson alkalmazott giga-aláírási ív is.
Az új alelnökjelölt, Schmitt Pál keddi felvetését, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt Magyar Polgári Szövetségre változtassa a nevét, csütörtökön értelmiségiek csoportja is megismételte. Az ellenzéki párt bővítésében és megújításában szerepet vállaló személyiségek, akik maguk is jelen voltak Schmitt beszédénél, miután "tolmácsolták" az ötletet Orbán Viktornak támogató nyilatkozatot tettek közzé a távirati irodán keresztül. Orbán ugyan februárban a Fidesz-elnökjelöltség elfogadásakor azt nyilatkozta a sajtónak, hogy szükségtelennek látja a névváltoztatást, ám a javaslat minden bizonnyal meg fogja győzni. A párt legutóbb egyébként 1995-ben a VII. kongresszuson változtatott az eredeti Fidesz néven, Magyar Polgári Pártra egészítve ki azt.

Civilek a pártért

A Fideszhez közelálló értelmiségiek nyilatkozatai már többször szerepet kaptak a pártstratégia megerősítésében, vagy egyes döntések elfogadtatásában. Legutóbb éppen az új név meghirdetésében szerepet vállaló Schmitt Pál főpolgármesteri jelölését végezte egy értelmiségiekből álló csoport. A Fidesz elnöksége ugyanis az előzetes tervekkel ellentétben csak azután döntött a főpolgármester-jelöltség kérdésben, miután 14 közéleti személyiség már "civilként" felkérte, jóllehet az egykori olimpikon fideszes és MDF-es támogatása napokkal korábban ismert volt.

Az aláírási procedúra

Ismét megjelent a tavalyról ismert aláírási ív is. A 2002-es országgyűlési választások kampányeseményein az ország számos nagyvárosában láthatták el saját kézjegyükkel a Fidesz támogatói a "szerződés a polgárokkal" plakátot. A párt február közepén tartott kongresszusán elsőként Orbán Viktor írta alá az óriásplakát méretű szerződést, amely az olimpiai javaslatokat foglalta politikus keretbe. Ismertté vált, hogy az ötletet Silvio Berlusconi olasz kormányfő kampányfogásai közül került a magyar párt eszköztárába. A tavalyinál szűkszavúbb, csupán a Kössünk Szövetséget szlogent tartalmazó aláírási plakát ugyancsak azon a MOM Művelődési Házban tartott eseményen jelent meg, ahol Schmitt az új elnevezés lehetőségét megemlítette.