Aliz
6 °C
14 °C

Forza magyarok!

2002.05.06. 08:45
A Fidesz kampánystábja az utolsó hetekben egyre többet és többet merített az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi politikai marketingmódszereiből. Úgy tűnik, hogy nem csak a kampányfogásokat, de a médiamágnásból lett kormányfő Hajrá Olaszország! (Forza Italia!) jobbos tömegmozgalmát is magyarítani próbálja a polgári szövetség.

Szerződés az olaszokkal

Wermer András, a miniszterelnök személyes tanácsadója az utolsó pillanatban módosította Silvio Berlusconi olasz kormányfő millenáris parkbeli fogadásának menetrendjét. A változtatás azért vált szükségessé, mert rájöttek, hogy a színpad hátterében már bekészített, de még letakart "szerződés a polgárokkal" plakát Berlusconi egyik kampányfogásának másolata. A Fidesz február közepén tartott kongresszusán látta el kézjegyével a szerződést az elsőként aláíró Orbán Viktor. A miniszterelnök később kampánykörútja minden állomásán aláíratta a szerződésplakátot, amely az olimpiai javaslatokat foglalta politikus keretbe.

A két forduló között a Fidesz kifejezetten olaszos kampánystílusra váltott: hasonlóan Berlusconihoz, egyetlen személyre - a miniszterelnökre - fókuszált. Orbán Viktor személyes kvalitásai, arca, családja kapott főszerepet a Fidesz megjelenítésében.

Kommunisták és fantomkommunisták

A Berlusconi-kampány sajátos taktikája volt az is, hogy határozott retorikával igyekezett két táborra osztani a választókat: ki van velünk - ki ellenünk? Az adócsökkentési és nyugdíjemelési ígéretek mellett nagy szerep jutott az ellenfelek lejáratásának. A Berlusconi által egyesített jobboldal az antikommunista érzelmekre játszott erősen. Értékelések szerint az olasz választók fogékonynak is bizonyultak a kommunistaveszélyt kiáltó jelszavakra.

A Fidesz hasonló módszerrel próbált híveket nyerni: egyre erőteljesebben hangsúlyozta az MSZP utódpárt voltát, és számtalan jelképpel, eseménnyel (például a Terror Háza megnyitójával) próbálta tudatosítani a kommunista időszak bűneit. És igyekezett természetesen minél érzékelhetőbbé tenni a kommunisták és a szocialisták közötti kontinuitást.

Kultúrák harca

Szintén része volt az olasz politikus kampányának, hogy két kultúra összecsapásaként ábrázolja a választási küzdelmet. Mint emlékezetes Orbán Viktor a két forduló között mindig a polgári és a szocialista jövő, a fejlődés két teljesen eltérő útja közötti választásról beszélt. Az olasz kampányban azonba azonban nem vonták olyan erősen a nemzeti jelképeket, mint nálunk (kokárda, pártjelvények helyett nemzetiszín zászlók a megmozdulásokon).

Forza magyarok

Az utóbbi napokban számos jel utalt arra, hogy a Fidesz környékén egy Forza Italia! típusú jobboldali politikkai mozgalom meghirdetésére készülnek. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket a Fidesz vezetői egyelőre elhárították. Maga Orbán úgy vélekedett, hogy jelenleg úgy is ősrobbanásszerű kezdeményezési láz zajlik körülötte. Deutsch Tamás alelnök szerint pedig a valódi civilszféra már megmutatkozott a párt körül, ezért nincs szükség mesterségesen éltre hívni egy mozgalmat. A hírek szerint azonban az Olaszországban kultusztárcával honorált Urbani professzor által kitalált Forza Italia-recept jól jönne a Fidesznek is, amely nem tudta egy szervezetbe terelni az összes jobboldali erőt. Berlusconi budapesti kampánytámogató látogatásakor Orbánról barátként beszélt, akivel kitűnően eltud beszélgetni, különösen ha a foci a téma. Orbán mindenesetre itt használta először Forza Italia magyarítását. - Hajrá magyarok! - fociköszöntéssel búcsúzott olasz támogatójától, és már ezt a szlogent használta az április 9-i TF-beli második fordulós kampánynyitón is.

Nem védhető le a 'Hajrá magyarok!'
Nem sikerült védjegyként bejegyeztetnie a Hajrá magyarok! szlogent az Index munkatársának. - Semmi újdonság, semmi megkülönböztető nincs a mondatban - mondták a Szabadalmi Hivatal ügyfélszolgálatán, hozzátéve, hogy a szlogen elterjedtsége miatt kizárt, hogy bejegyeznék a védelmet.

- Védjegyként áru, szolgáltatás, tevékenység megkülönböztetésére szolgáló szlogent lehet bejegyezni - felelték érdeklődő munkatársunknak. Miután kiderült, hogy egy társadalmi szervezet számára kívánjuk lefoglalni a nevet, az ügyintéző engedékenyebb hangnemre váltott. Mint mondta, a szervezet nevére kizárólagos használati jogot lehet kérni, azonban nem tartotta valószínűnek, hogy a Hajrá magyarok!-at bejegyeznék.

- Képzelje el, ha kizárólagos használati joga lenne a Hajrá magyarok!-ra, akkor azt senki más nem használhatná - mondta az ügyfélszolgálat munkatársa. - Pedig minden magyar embernek joga van ezt kiabálni, akár a focipályán vagy az ügetőn is - tette hozzá az ügyintéző, aki egyébként támogatta a levédés gondolatát, mint magyar ember. - Megkülönböztetőbb valami kéne - zárta a beszélgetés kifejtő részét a Szabadalmi Hivatal ügyfélszolgálata, felajánlva a személyes egyeztetést, ahol "közösen gondolkodva" megtalálhatjuk a probléma megoldását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?