Viola
-5 °C
-2 °C

Forza Italia, hajrá magyarok!

2002.02.28. 19:42
Silvio Berlusconi megmutatta, hogy a magyar külpolitika menyire mélyen elszigetelt - viccelt Orbán Viktor kormányfő, miután elbúcsúztatta olasz kollégáját a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén tett látogatást követően. A megjelentek többször felállva, vastapssal ünnepelték Berlusconit, aki olyan barátjának nevezte a magyar miniszterelnököt, akivel kitűnően el tudnak beszélgetni a fociról.
Orbán Viktor Magyarország régi barátjának nevezte Olaszországot, amely nem csak ma az, hanem még barátja "még a kommunizmus előtti időktől". A kormányfő Silvio Berlusconinak a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén tett látogatásán méltatta az olasz-magyar viszonyt. Orbán látogatóját nagy harcosnak minősítette, szerinte ugyanis az olasz miniszterelnök annyi nemes és nemtelen támadást állt ki, mint senki más. "Ami bennünket illet: az ezüst is szépen csillog" tette hozzá. Orbán köszöntet mondott Olaszországnak 1956-os menekültek befogadásáért.

A focitéma I.

Az olasz miniszterelnök elsősorban azt az áldozatot köszönte meg, hogy 1948-ban Magyarország kommunizmushoz vezető útja tántorította el az olaszokat, hogy a kommunizmusra voksoljanak a demokráciával szemben. Berlusconi ezzel magyarázta, hogy ő sohasem EU-bővítésről, hanem újraegyesítésről beszél. A rendezvény közönsége egyébként többször felállva, vastapssal köszöntötte a politikust. Berlusconi méltatta Mádl Ferenc köztársasági elnököt is, akit személyes találkozójukra utalva olyan ritka embernek nevezett, "akinek arcvonásai tisztán mutatják, hogy milyen lelkülete van". Orbánról barátként beszélt, akinek erejét, lelkesedését és négy éves tapasztalatát ki kell aknázni, és újabb négy évre felhasználni. Berlusconi elmondta azt is, Orbánnal kitűnően eltud beszélgetni, különösen ha a foci a téma.

A focitéma II.

Orbán olasz kollégáját búcsúztatva általános derültséget okozva úgy vélekedett, hogy Silvio Berlusconi megmutatta, hogy a magyar külpolitika mennyire mélységesen elszigetelődött. Berlusconinak pedig azt kívánta, váljanak be a magyar választásra vonatkozó jóslatai, és hegyezze a tollát, mert valószínűleg alá kell írnia Magyarország EU-csatlakozását. Forza Italia, hajrá magyarok - búcsúzott fociköszöntéssel maga Orbán is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!