Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Fidesz kontra posta: 50 millióra csökkent a számla

2003.10.24. 17:46
A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését, az úgynevezett Fidesz-levelek ügyében, így az ellenzéki pártnak a 3,6 millió levélért az eredetileg követelt 110 millió helyett valamivel több mint ötvenmillió forintot kell fizetnie - írja a pénteki Magyar Hírlap. A posta várhatóan felülvizsgálati eljárást kezdeményez.
Meglepő ítéletet hozott az ünnepek előtt a Fővárosi Ítélőtábla az úgynevezett Fidesz-levelek ügyében: megváltoztatva a korábbi döntést úgy foglalt állást, hogy számos küldemény nem jutott célba, ezért a pártnak csak alig több mint 50 milliót kell fizetnie, a posta által követelt 109 millióval szemben - tudta meg a Magyar Hírlap. A posta azért perelte be az ellenzéki pártot, mert az 3,6 millió kampánylevelének kézbesítéséért nem fizetett. A Fővárosi Bíróság idén tavasszal a Fideszt összesen 120 millió forint megfizetésére kötelezte, ez ellen azonban a Fidesz fellebbezett.

A Magyar Posta még tavaly áprilisban állapodott meg a Fidesszel arról, hogy még a kampánycsend előtt, vagyis 48 órán belül kézbesítik Orbán Viktor kampánylevelét. A felek között két megállapodás született: az egyik 2,8 millió, Ausztriában nyomtatott kampánylevélre vonatkozott, a másik nyolcszázezer levél előállításáról és továbbításáról szólt. Utóbbiért a Fidesz 15 milliót fizetett, ám az összesen 3,6 millió kampánylevél kiszállítását már nem egyenlítette ki. A posta ugyanakkor 93 ezer küldeményt visszaadott a megrendelőnek, mert azokat hiányos címzés miatt nem sikerült eljuttatni a címzetteknek.

A Fidesz ezután többszöri felszólítás ellenére sem fizetett, arra hivatkozva, hogy a cég hiányosan és hibásan teljesítette feladatát. A Magyar Hírlap beszámolója szerint a Fővárosi Ítélőtábla részben helyt adott a Fidesz érvelésének és megfelezte a posta követelését. A lap úgy tudja: azzal indokolták a döntést, hogy a párt és a posta között létrejött szerződés úgynevezett időgarantált szolgáltatásnak minősül. EZ azt jelenti: a posta a kampányküldemények kézbesítésénél garanciát vállalt arra, hogy megadott határidőn belül minden küldeményt házhoz visz. Vagyis ebben az esetben egy olyan piaci megállapodás született, amely mindkét fél számára kötelezettségeket írt elő, lényegében ezért kötelezte az alperes Fideszt csak ötven-egynéhány millió forint megfizetésére.

Tomecskó Tamás, a a posta szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott: a vállalat vezetését megdöbbentette az ítélőtábla jogerős határozata. A posta még nem döntött arról: felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek-e, mindazonáltal valószínűsítette, hogy így tesznek, mert - mint fogalmazott a szóvivő - 44 ezer postás dolgozó becsületesen elvégzett munkáját kérdőjelezték meg ezzel a döntéssel.