Emőke
-4 °C
9 °C

A szellemi építkezést választja a Fidesz-elnök

2003.10.01. 15:26
Közép-Európa legnagyobb közéleti szervezetének lehetőségét látja Orbán Viktor pártelnök a szövetséggé alakult Fideszben. Orbán szerint tagozatokkal kibővült pártnak a közélet parlamenten kívüli részére is koncentrálnia kell, ezért újjászervezi teljes kommunikációs csapatát. A Fidesz frakciójának sajtóosztálya továbbra is függetlenül működik, a Szövetség is kap egy új részleget, amelyhez csatlakozik Sunyovszky Szilvia színésznő is.
Orbán Viktor továbbra is a parlamenten kívüli fellépésben látja politikusi küldetését. A volt miniszterelnök szerint az országgyűlésbeli tucatbeszédeket a Fidesz más vezetői épp úgy el tudják mondani, mint ő, ám a közélet építése, a szellemi, lelki építkezés ennél jóval fontosabb.

Minden, ami nem a politika világa

Sunyovszky Szilvia, a Fidesz új tanácsosa
A Fidesz-MPSZ közéleti szerepvállalását próbálja erősíteni az is, hogy az eddig a képviselőcsoport mellett működő sajtóiroda mellett önálló sajtóosztályt hoz létre a Szövetség is. Orbán szerdán bemutatta az új pártsajtófőnököt Csépe Krisztinát, aki Pokorni Zoltán minisztersége alatt OM-ben dolgozott. A Fidesz-MPSZ szóvivője továbbra is a nemrégiben kinevezett képviselő, Révész Máriusz lesz, ám a civil kapcsolatokat, lakossági ügyeket, Orbán szerint mindazt, ami nem a politika világának "cséphadarós csihi-puhi világába tartozik" a jövőben Sunyovszky Szilvia színésznő látja majd el. A pártelnökkel történ megállapodása értelmében Sunyovszky a diplomáciai testületek besorolásaiból ellesett tanácsosként segíti majd a Fidesz kommunikációját. A Fidesz sajtómegjelenéseit eddig szervező parlamenti sajtóirodát nem érintik a változások, irányítója továbbra is Hammerstein Judit lesz.

El kell menni meggyőzni őket

A pártelnök szerint egyébként az átalakításokkal, a tagozatok és a polgári körök megszervezésével a Fidesz Közép-Európa legnagyobb közéleti szervezete lehet. Orbán elmondta, hogy a 176 választókerületi elnökből eddig 70-et neveztek ki, a közeljövőben átalakítják az eddigi tagnyilvántartási rendszert, új tagkönyveket bocsátanak ki és a párttag mellett a szimpatizánsok választhatják majd az önkéntes státuszát is. A belépések segítése érdekében leszállították az éves tagdíjakat. A pártelnök becslése szerint a átalakítással választókerületenként 100-300 fős taglétszámot érhet el a párt. Orbán úgy vélekedett, hogy ehhez újfajta fellépés is szükséges. Budapestet kiemelve Orbán azt mondta: el kell menni a lakótelepekre, sportegyesületekbe, és meg kell győzni őket.