Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Fidesz ismét bojkott alá veszi A szólás szabadságát

2005.10.28. 16:18
Az MTV Friderikusz Sándor nélküli magazinműsorával rövid idő alatt problémája támadt a Fidesznek. Az ellenzéki párt szerint A szólás szabadsága kampányeszközzé vált Gyurcsány Ferenc kezében, ezért a párt politikusai nem vesznek részt a műsorban. A Fidesz a műsor indulásakor hónapokig bojkottálta Friderikuszt is.

Nem mennek be az MTV vasárnapi politikai magazinjába a Fidesz politikusai. A párt pénteken közleményben jelentette be a döntést.

Szükséges konzekvenciák

A Fidesz vezetése szerint "Gyurcsány Ferenc demokrata politikushoz méltatlan módon, saját napi politikai érdekei érvényesítésére - a parlamenti ellenzék vezető politikusainak lejáratása céljából - kampányeszközzé silányította a Magyar Televíziót". A közlemény azt állítja, hogy "A szólás szabadsága című műsora - közszolgálati kötelezettségét tudatosan figyelmen kívül hagyva - szerepet vállalt Gyurcsány Ferenc október 23-i politikai színjátékában". A párt politikusai ezért mindaddig nem vesznek részt a műsor adásaiban, amíg az MTV vezetése "nem indít belső vizsgálatot az ügyben, nem vonja le a szükséges konzekvenciákat és nem nyújt garanciát arra, hogy hasonló eset a jövőben ne forduljon elő".

Korábban beszélt róla

Mint emlékezetes, Áder János frakcióvezető a parlamentben vonta kérdőre Gyurcsányt, miként fordulhatott elő, hogy a műsorban az operaházi ünnepi beszéde lerövidítéséről múlt időben beszélt, miközben kiderült, hogy a felvétel kora délután, jóval az esemény és a Fidesz-elnök, Orbán Viktor beszéde előtt készült.

Miniszteri rangú kellett

A Fidesznek azóta A szólás szabadsága új műsorvezetőjével, Krizsó Szilviával a Gyurcsány-interjún kívül is baja volt. Fidesz kulturális tagozatának médiaszekciója csütörtökön fegyelmi vizsgálatot kért Krizsó ellen, aki október 25-i Este című műsorában "miniszteri rangú" vitapartner küldését kérte a párttól, és miután a Fidesz Varga Mihály és Matolcsy György helyett Tállai Andrást ajánlotta, a szekció szerint azt állította az adásban, hogy "a Fidesz gazdaságpolitikusai ma egyéb elfoglaltságukra hivatkozva lemondták a részvételt".

"Szívből sajnálom" - fogalmazott közleményében Simon András. A köztévé műsorokért felelős alelnöke szerint "felnagyítódott" apró szakmai hibáról van szó, az ügyben a belső vizsgálat megtörtént, és ennek eredményeként utasították el a Fidesz helyreigazítási kérelmét. "Ugyanezen oknál fogva alaptalan lenne munkatársaim személyi felelősségre vonása is" - írja Simon azzal érvelve, hogy za ügyben az ORTT sem vizsgálódik.

13 millióért lett

A Fidesz kezdetben egyébként Friderikusz Sándor műsorvezetésével sem volt kibékülve. Az ellenzéki párt A szólás szabadsága indulása után hosszú ideig bojkottálta műsort. A Fidesz szövetséggé alakulási kongresszusról készült riportban 2003 májusában egyetlen vezető pártpolitikus sem volt hajlandó Friderikuszék kamerái elé állni, sőt Pokorni Zoltán kongresszusi beszédében külön meg is emlékezett a 13 millióért lett köztévés "szólásszabadságról".