Albin
0 °C
10 °C

Friderikusz továbbra is Fidesz-bojkott alatt

2003.05.19. 17:07
Továbbra is érvényben marad Friderikusz Sándor műsorának fideszes bojkottja. Az MTV A szólás szabadsága című műsorának egyetlen ellenzéki vezető sem adott interjút a hétvégi kongresszuson. A Fidesz médiaszakértője szerint a mostani jó összefoglaló ellenére a vasárnap esti közéleti magazin már megbukott, és kirekesztődött a köztelevíziózásból.
A Fidesz egyetlen vezető személyisége sem adott interjút a közszolgálati tévé A szólás szabadsága című műsorának a szombati tisztújító kongresszuson. Bár Friderikusz Sándor szinte végig jelen volt az eseményen, az ellenzéki politikusok demonstratívan kerülték a három adást és két szerkesztőváltást maga mögött tudó produkció névadó-műsorvezetőjével való találkozást.

Egyedül Schmitt

Az átszervezett Fideszből eddig csupán az alelnök-jelöltként nyilatkozó Schmitt Pált tudta részvételre bírni A szólás szabadsága stábja a műsor egyik korábbi adásában. Az elmúlt hetekben azonban már minden felkérést visszautasítottak a párt politikusai. Pokorni Zoltán alelnök a szombati kongresszuson elhangzott beszédében egy megjegyzéssel külön kitért a műsorra, felemlítve, hogy 13 millióért lett "szólásszabadság" a köztévében.

Megkésett törekvés

Az ORTT szerint sem kiegyensúlyozott
Az ORTT Panaszbizottságának véleménye szerint, a Magyar Televízió Rt. 2003. április 20-án sugárzott Friderikusz - A szólás szabadsága című műsorában Friderikusz Sándor műsorvezetőnek az EU-csatlakozási szerződés athéni aláírási ceremóniájának eseményeiről készített helyszíni riportja több vonatkozásban kiegyensúlyozatlannak tekinthető. A megszólaltatott riportalanyok nem reprezentálták megfelelő módon a hivatalos magyar delegáció és ezáltal az aktuális magyar politikai közélet valós összetételét, tekintettel arra, hogy túlsúlyban voltak a jelenlegi kormánypárti politikusokkal elkészített interjúk.
Ezen túlmenően nem tekinthetők teljes mértékben tárgyilagosnak az Orbán Viktor volt miniszterelnökkel készített interjú, illetve a rá vonatkozó műsorvezetői megjegyzések sem, amennyiben ezek adósok maradtak a volt miniszterelnök párhuzamos hivatalos athéni programjának megemlítésével, és kizárólag a magyar delegáció programjairól való távolmaradást kommunikálták.
A kongresszusról készült, megszólalók nélküli összeállításról fideszes körökben egyébként elismerik, hogy részrehajlás nélkül tartalmazta a lényeget, de már elkésettnek tartják a műsor politikai kiegyensúlyozására való törekvését. Szalai Annamária, a Fidesz médiaszakértője szerint "a mostani jó összefoglaló ellenére Friderikusz magazinja már megbukott, és kirekesztődött a köztelevíziózásból". Szalai szerint az első adások bizonyították a showman elfogultságát, és azt hogy "alkalmatlan a közszolgálati feladatok ellátására". "A szólás szabadságában szólni csak az egyik félnek szabad" - mondta a médiaszakértő, hozzátéve: "reméli, hogy a hozzá hasonlók hamarosan kiszorulnak a köztévéből".

A Napkelte is megy

Mint ismeretes, a Friderikusz-műsort épp a múlt héten tette belső gyártásba az MTV Rt., mert nézettsége nem érte el az induláskor vállalt szintet, azaz a leváltott Hét nézőszámának megkétszerezését. Az indulást nehezítette az is, hogy a belső nézeteltérések miatt először Pálinkás Szűts Róbert felelős szerkesztő, majd a stáb többi tagja is távozott. Az őket váltó Napkelte-stáb pedig a két hét múlva kezdődő belső gyártás miatt megy majd. Gyárfás Tamás, a Napkelte producere elmondta, hogy a reggeli műsor miatt nem vállalhatják tovább a vasárnapi magazinban való közreműködést. Gyárfás az Index kérdésére elmondta, hogy megpróbált segíteni a bojkott ügyében, de mint fogalmazott: "A szólás szabadsága esetében csak kisegítő szerepet játszott, és stábjával a Napkeltére koncentrál."

A bojkottal kapcsolatban megpróbáltuk kikérni Friderikusz Sándor véleményét is, ám őt nem sikerült elérni.