Viola
-6 °C
-2 °C

Fidesz: Teller nevével visszaélve próbálták lejáratni a pártot

2003.09.16. 16:55
A Fidesz-frakció szóvivője kegyeletsértő, ócska hamisítványnak minősítette a Népszabadságban hétfőn megjelent posztumusz Teller-levelet, amely kemény kritikákat tartalmazott az ellenzéki párt politikájáról. Halász János felvetette, hogy a kegyeletsértő irat közlése miatt a Népszabadság főszerkesztőjének is le kellene vonnia a megfelelő konzekvenciákat. Illés Zoltán, aki az iratban szereplő vádakra reagálva hétfőn azt mondta, hogy az ő kelkiismertét legalább nem terheli milliók halála, kedden sajnálkozását fejezte ki, hogy hitelt adott a provokációnak.
A Fidesz kíváncsi arra, hogy Eötvös Pál, a Népszabadság főszerkesztője levonja-e a konzekvenciákat - tette fel a kérdést Halász János, a nagyobbik ellenzéki párt képviselőcsoportjának szóvivője, aki szerint felháborító, hogy a napilap egy ócska, kegyeletsértő hamisítványhoz adta a nevét.

A Fidesz-frakció szóvivője "soha nem gondolták volna, hogy a magyar közélet odáig süllyed, hogy a legnagyobb példányszámú napilap Teller Ede nevével visszaélve próbálja lejáratni a Fideszt". Kinek állhatott érdekében a becstelen eljárás - kérdezte a képviselő, aki egyben reményét fejezte ki, hogy a kormánypártok elhatárolódnak az akciótól. Halász leszögezte, hogy a nyilvánvalóan hamis levél közlése miatt a párt a MUOSZ etikai bizottságához fordul.

Az Index kérdésére, hogy nem tartják-e kegyeletsértőnek a levélben is megnevezett Illés Zoltán fideszes képviselő hétfői közleményét, amelyben gyakorlatilag tömeggyilkossággal vádolta meg a közelmúltban elhunyt tudóst, Halász azt mondta: "mindenki megértheti, hogy ha egy, a korábbiaktól élesen eltérő hangú nyilatkozat jelenik meg, akkor sok minden megfordulhat az ember fejében". Illés ezért kedden újabb közleményt adott ki, amelyben sajnálkozását fejezi ki, amiért hitelt adott a Népszabadságban közölt "provokációnak", jóllehet eleve gondolhatta volna, hogy "nem lehet más, mint hamisítvány".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!