Árpád
-2 °C
4 °C

Ötszöri vagyonnyilatkozat egy mandátum alatt?

2000.11.21. 17:00
Januártól új típusú nyilvános vagyonnyilatkozatot vezetne be három kormánypárti képviselő. Előterjesztésük szerint minden honatyának ötször kellene nyilatkoznia vagyoni helyzetéről négyéves mandátuma alatt. Torgyán József közölte: nem hozza nyilvánosságra vagyonnyilatkozatának titkos fejezetét, ehhez az "alacsonyabb rendű" megoldáshoz akkor folyamodna, ha a kezdeményezésére létrehozott, a képviselők vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság valamilyen okból megakadályozná a politikus vagyoni helyzetének átvilágítását.
Répássy Róbert:
,,A legnagyobb szankció a nyilvánosság"
Komoly közérdek fűződik ahhoz, hogy minél előbb megszülessen ez a törvény - mondta Répássy Róbert (FIDESZ), aki kedd délután ismertette két másik kormánypárti képviselővel együtt jegyzett indítványát.

Javaslatuk szerint vagyonnyilatkozatot kellene tennie minden képviselőnek mandátumszerzése után rögtön, majd minden év január elsején és mandátummegszűnése időpontjában. Így bárki nyomon követheti a honatyák anyagi helyzetének változását. Nyilvánosságra kerül a hozzátartozók (egy háztartásban élő feleség, élettárs, gyermek) anyagi helyzete is.

Feltárulnának a lobbiviszonyok

A vagyonnyilatkozatban szerepelni fognak a vagyontárgyak, értékpapírok mellett a tartozások is. Adatvédelmi szempontok miatt azonban itt csak az összeget kell feltüntetni. Új elem, hogy minden adóköteles jövedelemről fel kell tüntetni, hogy miből származik és ki a kifizető személy. Ez a rész így feltárhatja az esetleges lobbiviszonyokat is.

A képviselői megbízatással összefüggésben álló ajándékot és az egyéb juttatásokat (például szolgálati gépjármű vagy számítógép) is fel kell tüntetni.

A törvény elfogadása kétharmados többséget igényel, így a kormánypárti képviselők számítanak az ellenzék voksaira is. Az indítványt soron kívül szeretnék a parlament elé terjeszteni, ezért kérvényezni fogják az eltérést a házszabálytól. Így már januártól életbe léphet az új jogszabály.

Torgyán nem él az "alacsonyabb rendű" megoldással

Torgyán József nem hozza nyilvánosságra vagyonnyilatkozatának titkos fejezetét. Ahogy mondta az Indexnek: nem tartja járható útnak azt a megoldást, hogy a képviselők személyesen hozzák nyilvánosságra vagyonnyilatkozatuk nem nyilvános fejezetét. A miniszter csak abban az esetben folyamodna ehhez az "alacsonyabb rendű" megoldáshoz, ha a kezdeményezésére létrehozott, a képviselők vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság valamilyen okból megakadályozná a politikus vagyoni helyzetének átvilágítását.

Torgyán József november 2-án nyújtotta be javaslatát a parlamenti bizottság létrehozásáról, amelynek az lenne a feladata, hogy összevesse a meglévő és az új vagyonnyilatkozatokat.

A Fidesz támogatja Torgyán József indítványát

A bizottság a múltat vizsgálná, a törvény pedig a jövőre vonatkozna, így a Fidesz támogatja Torgyán József indítványát - mondta Répássy Róbert. A vagyonnyilatkozat nem okirat, tehát a hamis adatokat közzétevő képviselőket nem lehet törvényileg szankcionálni, de az előterjesztők szerint ,,a legnagyobb szankció a nyilvánosság".

Az MSZP álláspontja a törvényjavaslatról

A kormánypárti javaslatról eddig csak a sajtóból értesült az MSZP, de Burány Sándor frakcióvezető-helyettes szerint az elmúlt hónapok botrányaira nem ez a megoldás, ugyanis az indítvány csak a jövőre nézve biztosítja a teljes nyilvánosságot. Az MSZP benyújtott egy házszabály-módosítási javaslatot, amelynek értelmében minden konkrét megkeresésre a már meglévő nyilatkozatokat felbonthatja a mentelmi bizottság. Burány Sándor szerint a módosítás elfogadása nélkül ,,fából vaskarika" Torgyán József javaslata vizsgálóbizottság felállítására, hiszen a jelenlegi házszabály szerint a bizottságok sem tekinthetnek bele a vagyonnyilatkozatokba.

A kormánypárti képviselők javaslatának támogatását ugyanakkor nem zárta ki a frakcióvezető-helyettes.

Újdonságok a tervezett nyilvános vagyonnyilatkozatban
-Védett műalkotás, védett gyűjtemény feltüntetése

-Darabonként vagy készletenként a mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó értékű ingóság

-A mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelés vagy más, szerződés alapján fennálló számlakövetelés
-Tartozások: köztartozás, pénzintézettel szembeni tartozás, magánszemélyekkel szembeni tartozás

-Foglalkozásból származó havi adóköteles (bruttó) jövedelem

-A foglalkozáson kívüli valamennyi adóköteles jövedelem felsorolása

-Az országgyűlési képviselőnek az Országgyűléstől, saját pártjától illetve a törvényhozói munkát támogató alapítványtól kapott, a képviselő munkájának ellátásához szükséges vagy azzal szoros összefüggésben álló juttatások és ingyenes használatba adott dolgok

-Kimutatás az országgyűlési képviselőnek képviselői megbízatásával összefüggésben kapott ajándékairól

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?