Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Fidesz kongresszuson nincsenek rendőrök

2007.05.20. 11:14
Vasárnap dél körül kiderül, hogy ki lesz az elnöke és négy alelnöke a legnagyobb ellenzéki pártnak. A kortesbeszédek elhúzódása miatt kissé csúszik a szavazás is, Orbán Viktor délutáni nagybeszédére készül.

Nem várható nagy meglepetés a Fidesz XXII. tisztújító kongresszusának második napján, hiszen az elnöki posztért egyedül Orbán Viktor indul, a négy alelnöki helyre pedig Schmitt Pál szombati visszalépésével már csak négyen pályáznak: Varga Mihály, Pokorni Zoltán és Pelczné Gáll Ildikó jelenlegi alelnök, valamint Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

Kósa: totális abszurditás

Az alelnökjelöltek kortesbeszédei fél tizenegy körül kezdődtek, a jelöltek egyébként tíz-tíz percet kapnak a bemutatkozásra és elképzeléseik vázolására. Elsőként Kósa Lajos lépett a mikrofonhoz, jelentette az Index helyszíni tudósítója. A jelöltek beszédét kis tréfás népszerűsítő videó vezeti be, a közismerten motorozáspárti Kósa Lajosról készült portréfilmecskét a Steppenwolf zenekar Born To Be Wild című számára állították össze munkatársai.


Vasárnapi képek a kongresszusról

Kósa posztkádári korszaknak titulálta az ország jelenlegi helyzetét, szerinte a létező szocializmus ma is itt él közöttünk. "Vissza kellene vinni Kádárt eszméstül, mindenestül a temetőbe, ahova való" - fogalmazott a politikus.

Kósa hangsúlyozta, hogy a Fidesz hisz a magántulajdonban, de a köztulajdonban és az állami tulajdonban is, anélkül, hogy etatista lenne. Az állam arra való, hogy a közjó kibontakozását, nem pedig a magánjó gyarapodását segítse, tette hozzá. A mostani vezetés az állam gyors lerohasztását tűzte ki célul, folytatta elemzését Kósa.

A kádári kontárság uralkodik most a politikai rendszerben, "ha nem értesz hozzá, akkor legyél miniszter", mondta Kósa. Szerinte a totális abszurditást jelzi az is, hogy következmények nélküli ország vagyunk, Kósa Lajos a kakaóbiztos számítógépektől Gergényiig hosszan sorolta a kormányzati botrányokat, amikbe senki nem bukott bele. Az alelnökjelölt óriási sikert aratott beszédével, szűnni nem akaró taps kísérte a pódiumról levonuló debreceni polgármestert.

A ló túloldala

Tudósítónk jelentése szerint az alelnökjelöltek szívesen élezik a nyelvüket a rendőrségen: Pokorni Zoltán és Kósa Lajos is elsütötte azt a visszatérő poént, hogy a helyszínen lévők nyugodtan letehetik csomagjaikat, "itt nincsenek rendőrök". A csarnokban egyébként jelen van többek között Pintér Sándor exbelügyminiszter, Széles Gábor milliárdos vállalkozó és Tőkés László erdélyi püspök.

Szombati képek a kongresszusról
Szombati képek a kongresszusról

Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály beszédét nem tudósítjuk, az egykori pénzügyminiszter fellépéséről annyit érdemes megemlíteni, hogy az ő népszerűsítő kisfilmjét a The Verve "Bitter Sweet Symphony" című dalának zenei aláfestésével nézhették meg a küldöttek.

A negyedik jelölt, Pokorni Zoltán mértéktartásra és igazmondásra ösztökélte pártját. Szerinte önáltatás lenne azt hirdetni és gondolni, hogy a Fidesz ott tudná kezdeni, ahol 2002-ben abbahagyta. Bár az 1998-2002 közötti időszak ma már aranykornak tűnik, mégsem olyan egyszerű a helyzet, mint ahogy a vicc tartja: "a pangás az, amikor a szomszéd elveszti az állását, a válság amikor te elveszíted, a kilábalás, ha Gyurcsány elveszti". pokorni azt hangsúlyozta, hogy a Fidesznek más stílusban kell fellépnie, mint az MSZP-nek. Törekedni kell az arányérzékre, hogy ne essen ígérgetésben a ló túloldalára a párt.

Beszédek és beszédek

A kortesbeszédek az előre tervezetthez képest kissé elhúzódtak így a szavazás 11 helyett előreláthatólag fél egykor kezdődik. Szombaton 2022 küldött mandátumát igazolta a kongresszus, vagyis ennyien szavazhatnak a tisztújításon, ami során újabb két évre választ elnököt és alelnököket a kongresszus.

A szavazás ideje alatt Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, valamint Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője mond majd beszédet.

A hírek szerint a régi-új pártelnök újraválasztásának tudatában készül a kora délutánra tervezett nagy kongresszusi beszédére. Orbán Viktor állítólag másfél órán át elemzi majd a párt és az ország helyzetét.

A kongresszus helyszínén, a Hungexpón a szombati naphoz hasonlóan vasárnap is különféle programokkal, fórumbeszélgetésekkel, koncerttel és a kirakodóvásárral várják az érdeklődőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!