Gerzson
-3 °C
2 °C

A Fidesznél is kötelező szavazás lesz

2005.06.03. 11:16
Sólyom László jobb köztársasági elnöke lehetne Magyarországnak, mint Szili Katalin, mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke egy péntek reggeli televízióműsorban. Az ellenzéki poltikus beszélt arról, hogy a frakció tagjainak kötelező szavazást írtak elő, és egyúttal lóvásárnak nevezte a parlamentet.
A Fidesznél kötelező szavazás lesz a köztársaságielnök-választáson; eddig egy képviselő sem kérte felmentését ez alól, mondta Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke pénteken egy televíziós műsorban.

"Van kötelező szavazás, hasonló a rend, mint az SZDSZ-nél, kérheti valaki a felmentését a kötelező szavazás alól, de eddig még nem tette senki" - mondta Pokorni Zoltán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A fideszes politikus biztos abban, hogy Sólyom László jobb köztársasági elnöke lehetne Magyarországnak, mint Szili Katalin. Elmondta, hogy Sólyom László annak a rendszerváltó generáció szimbolikus alakja, amelynek tagjai az új Magyar Köztársaságot - amelyet nagy előszeretettel emleget a miniszterelnök is - megteremtették, jogi struktúráját, alkotmányos rendjét kidolgozták.

Erkölcsi identitás, lóvásár

A politikus szerint, ha Sólyom Lászlóval szemben az SZDSZ Szili Katalin mellé áll, akkor a rendszerváltó párt "erkölcsi identitásának, alapjának utolsó elemét is fölszámolja", pusztán nyolc-tíz hónapnyi kormányzati hatalomgyakorlásért. Az SZDSZ azonban most nem akar dönteni, "sem a kormányzati hatalom édessége, sem a rendszerváltó párt erkölcsi alapja mellett nem tette le a voksát" - mondta.

A politikus szerint "lassan úgy néz ki messziről a parlament, mint egy lóvásár, ahol jönnek-mennek az MSZP megbízásából emberek, és próbálnak szavazatokat venni". Pokorni ugyanakkor úgy tudja, nem eredményes a "kupeckedés".

Az SZDSZ-nél is kötelező
Az SZDSZ-frakció hétfőn döntött arról, hogy távol maradnak a jövő heti államfőválasztástól. A döntés - amely a Védegylet által javasolt és az ellenzék által jelölt Sólyom László esélyeit növeli - a képviselőcsoport tagjaira nézve kötelező. Ez alól csak a frakció kétharmadának támogatásával lehet felmentést kérni, de ezt eddig a három hezitáló - Béki Gabriella, Mécs Imre és Wekler Ferenc - közül senki nem kérte.