Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Három miniszterelnök-jelölt az FKGP-ben

2001.04.17. 12:54
Az Index információi szerint három forgatókönyv létezik a kisgazdapárton belül arra, ki vezesse a pártot és ki legyen a miniszterelnök jelölt. A Balogh Gyula, szabolcsi kisgazda elnök által fémjelzett irányzat szerint Gyimóthy Géza jelenlegi alelnöknek kellene betöltenie a pártelnöki tisztet és Szentgyörgyvölgyi Péter lehetne a miniszterelnök-jelölt. Torgyán József viszont szeretné mindkét lovat egyszerre megülni. Egy harmadik eshetőség szerint pedig Gyimóthy lenne az aduász. A kisgazdák létrehoznák az európai integrációs ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri posztot is, ezt a bársonyszéket Béres Bélának, Torgyán kabinetfőnökének szánnák.
Gyimóthy Géza
A kisgazdák május 5-i nagygyűlésén döntenek arról: szétválasszák-e a kormányfőjelölti és a pártelnöki tisztet. Az Index több forrásból megerősített információi szerint három eshetőséget mérlegelnek a párton belül. Azt szinte mindenki biztosra veszi, hogy Torgyán József nem marad a helyén.

Gyimóthy Géza pártelnöknek, Szentgyörgyvölgyi miniszterelnök-jelöltnek

Szentgyörgyvölgyi Péter
Balogh Gyula, szabolcsi elnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjújában adott hangot először annak a nézetének, hogy kövessék a két legnagyobb párt nyomdokait és válasszák szét a pártelnöki és a miniszterelnök-jelölti posztot. Balogh neveket nem említett, az Index azonban megtudta: a párt szervező főtitkára Gyimóthy Gézát látná szívesen a pártelnökként, és Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezetőt tartaná a legalkalmasabbnak miniszterelnök-jelöltnek.

Torgyán hajlik a kompromisszumra

Torgyán József korábbi vidékfejlesztési miniszter viszont mindkét tisztséget maga látná el, hiszen többször kifejtette: "a kisgazdapárt olyan Torgyán nélkül, mint a vőlegény szerszám nélkül". Annak azonban Torgyán megtépázott népszerűsége miatt csekély a valószínűsége, hogy mindkét posztot elnyerje.

Torgyán József
Torgyán amúgy hajlik a kompromisszumra, s el tudná fogadni, hogy leghűségesebb "katonája" Gyimóthy Géza legyen az utódja az FKGP-ben. A kisgazda pártvezér lemondana Gyimóthy javára miniszterelnök-jelöltségről is, abban viszont nem partner, hogy az egyébként általa kiválasztott frakcióvezető, Szentgyörgyvölgyi Péter legyen a kormányfő-jelölt.

Az FKGP létrehozná az európai integrációért felelős tárca nélküli minisztériumot, mivel Boros Imre PHARE-minisztert nem tekintik közülük valónak. Erre az új posztra Béres Béla, Torgyán József egyik legfőbb bizalmasa, és kabinetfőnöke az esélyes.