Klaudia
-3 °C
3 °C

Torgyán marad a frakciójában

2001.05.17. 19:52
Szóbeli kereset alapján úgy határozott a Fővárosi Bíróság, hogy érvénytelen Torgyán József pártelnök kizárása a parlamenti frakcióból - jelentette be csütörtöki tájékoztatóján Béres Béla, a politikus kabinetfőnöke. A bíróság a párttörvény alapján határozott, kimondva, hogy egy szervezetnek legalább a saját szabályait be kell tartani, márpedig nem jelöltek ki Torgyán kizárása előtt fegyelmi biztost, így döntést sem hozhattak volna. Miután a frakciónak nincs jogképessége, a pártot perelte be Pallag László alelnök. A döntés jogerős, mert azt elfogadta Pallag éppúgy, mint a pártot képviselő pártfőügyész-helyettes Deák József.
Félórás tanácskozás után törvénytelennek nyilvánította Torgyán József frakcióból való kizárását a Fővárosi Bíróság - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Béres Béla, a pártelnök kabinetfőnöke. Tájékoztatása szerint azt is kimondta a bíróság, hogy nem lehetett volna visszahívni az ügyrendi bizottságból Pancza Istvánt és Pallag Lászlót, mert nem a frakció elnökség, hanem csak a képviselőcsoport vezetője kezdeményezte azt, érvényesen pedig csak az előbbi testület határozhatott volna.

A kizárás törölve
A Fővárosi Bíróság közleménye szerint ma délelőtt megjelent Pallag László felperes, valamint Torgyán meghatalmazottja, mint az FKGP képviselője alperes. Pallag azt kérte, hogy semmisítsék meg Torgyán frakcióból való kizárását, illetve azt a határozatot, amely visszahívta őt és Pancza Istvánt a parlament ügyrendi bizottságából. A bíróság néhány óra leforgása alatt döntött, ugyanis egy jogszabály szerint, ha a mindkét fél, vagyis az alperes és a felperes is megjelenik a testület előtt, akkor a tárgyalást nyomban megtartják. A bíróság indoklása szerint a képviselőcsoport 1998. június 17-én olyan szabályzatot hozott, ami lehetetlenné teszi ezeket a kizárásokat. Az írásbeli indoklást a testület nyolc napon belül készíti el.
A bíróság a magyar jogrendszerben ritkának számító módon, szóbeli kereset alapján hozott határozatot. Béres szerint a döntésre az adott indokot, hogy az önálló jogképességgel nem rendelkező parlamenti frakció a párt egyik alapszervezete, amelyre a pártalkotmány szabályai vonatkoznak. A bíróság elfogadva az érvelést kimondta: érvénytelen a kizárás, mert a kizárás előtt nem jelöltek ki fegyelmi biztost, megsértve ezzel a vonatkozó szabályokat. A bíróság döntése jogerős, mert az eljáró bírói tanács előtt csak Torgyán-hű kisgazdák jelentek meg, akik elálltak a fellebbezés jogától.

Béres Béla úgy vélte: a parlament vezetése nem tehet mást, mint tudomásul veszi a bírósági határozatot. Ezzel kapcsolatban leszögezte: a kizárás elfogadásával a parlament hivatala csak fölösleges költségekbe verte magát, mert most szerelhetik vissza a helyére Torgyán József parlamenti réztábláját.

Csúcs akár az AB-ig is elmegy, Szetgyörgyvölgyi megdöbbent
Csúcs László szerint, ha kell az Alkotmánybíróságnál is meg fogják támadni a bíróság mai döntését. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezetőnek ezért minden követ meg kell mozgatnia. A politikus szerint nevetséges, hogy a Fővárosi Bíróság felülbírálja a parlament akaratát. Szetgyörgyvölgyi Péter teljes képtelenségnek nevezte a bírósági döntést, s az MTV-beli nyilatkozata szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács véleményét kéri ki az ügyben. Szabó János az MTI-nek nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy a bíróság esetleg még a régi frakciószabályok alapján döntött, hiszen a személyi kérdések ügyében bevezetett egyszerű többségi, titkos szavazási rendszer csak március elején lépett életbe.