Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Torgyán: Rosszul járnánk, ha felülvizsgálnák a koalíciót

2001.05.16. 16:18
Az FKGP megyei elnökei a kibővített elnökségi ülés elején egyhangúlag azt javasolták Torgyán Józsefnek, hogy vizsgálják felül a kormánykoalíciós szerződést. Gulyás Balázs, Pallag László, Réti Miklós és Csatári József végig kitartott emellett, a többi megyei elnököt sikerült meggyőznie Torgyánnak arról, hogy fölösleges fölvenni a harcot a Fidesszel, mert csak rosszul járhatnak. A megcsappant frakciótagság miatt ugyanis végül majd kiderül, hogy nem négy, hanem kevesebb minisztert delegálhat a kisgazdapárt a kormányba.
Kávássy Sándor
Az FKGP kibővített elnöksége egyhangúlag tiltakozik az ellen, hogy Kávássy Sándort leváltották a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkári posztjáról, annak ellenére, hogy ezt a Budapesten megválasztott elnökség ellenezte. A ma tíz órakor kezdődött elnökségi ülés után Kávássy kijelentette: "a velem történt alpári eljárás ellenére nem tenne jót, ha az FKGP kiszállna a koalícióból". Kávássy szerint úgy látszik, hogy a hazai politikai vezetők nem ismerik az adott szó szentségét, s a szerződéseket nem tartják be. Mint ismeretes, Orbán Viktor nem tesz eleget Torgyán kérésének: nem hajlandó leváltani Boros Imre PHARE-ügyekért felelős minisztert és Turi-Kovács Béla környezetvédelmi tárcavezetőt.

Torgyán szerint nem rá, hanem a kormányra nézve megalázó Orbán hozzáállása

Kávássy szerint a miniszterek leváltása javulást jelentene, ugyanis ezek minőségi cserék lennének. A politikus elmondta: ez nem a kisgazdapárt, hanem az egész magyar társadalom ügye. Torgyán viszont úgy véli, nem rá, hanem a kormányra nézve megalázó az, hogy Orbán Viktor nem tartja be a személyi kérdésekre vonatkozó megállapodásokat. Azt kérik a kormányfőtől, hogy ne emelje kormányzati szintre a kisgazdapárt belső vitáját.

Nem vizsgálják felül a koalíciót

G. Nagyné Maczó Ágnes kisgazda alelnök kijelentette: nem fogadták el Réti Miklós, a párt Pest megyei elnökének indítványát, miszerint vizsgálják felül a koalíciós szerződést. Az Index megtudta, hogy a kibővített elnökségi ülés elején az összes megyei vezető az ellenkezőjéről próbálta meggyőzni Torgyánt. A pártelnök azonban nem tartotta okos lépésnek, mondván: a tárgyalások végén a Fidesz még kevesebb jogosítványt ad nekik. Valószínűnek tartotta, hogy a FKGP frakciójának megcsappanása miatt nem négy, hanem csak két minisztert delegálhatnak a kormányba. Gulyás Balázs, Pallag László, Réti Miklós és Csatári József kivételével mindenkit sikerült erről meggyőznie Torgyánnak.

Szentgyörgyvölgyi: fél évig nem lehet frakciótag Torgyán
Szentgyörgyvölgyi Péter az FKGP frakcióvezetője szerint jogilag nincs lehetőség Torgyán József visszavételére a képviselőcsoportba a testület következő ülésén. A politikus az MTI-nek elmondta: a parlament házszabálya szerint a függetlenné vált országgyűlési képviselők fél évig nem léphetnek be egyetlen képviselőcsoportba sem. Álláspontja szerint ezért ezt a kérdést nem lehet napirendre venni a következő frakcióülésen.
Az elnökség alkotmányellenesnek tartja, hogy a frakcióelnököt, Torgyán Józsefet kizárták a frakcióból. Annak ellenére, hogy nem fogadják el ezt a döntést, Csatári József országos főtitkárhelyettes kijelentette: a képviselőcsoportnál kezdeményezi, hogy Torgyánt vegyék vissza tagjaik közé. A pártelnök nem volt nagyon bőbeszédű az ülést követő sajtótájékoztatón. Ráadásul amikor azt kérdezték tőle, hogy "hogyan kíván úgy több cikluson keresztül együttműködni Orbán Viktorral, ha a miniszterelnök egyetlen személyi javaslatát sem fogadja el", válasz nélkül fölállt, és közölte: vége van a tájékoztatásnak.