Ágnes
-1 °C
2 °C

Nincs megállapodás Torgyán és Orbán között

2001.05.11. 14:04
Nem született megállapodás a személyi kérdésekben Orbán Viktor és Torgyán József között kettejük pénteki megbeszélésén. Torgyán a találkozóról távozva kijelentette: a vitás kérdésekről írásban nyilatkoznak majd, de leszögezte, megerősítették a koalíciós megállapodást és személyes barátságukat. A kisgazda pártelnök továbbra sem veszi tudomásul, hogy át kell ülnie a függetlenek közé. A találkozóról Borókai Gábor kormányszóvivő kijelentette, hogy személyi kérdésekről nem volt szó, és Orbán Viktor továbbra sem hajlandó felmenteni a kisgazda minisztereket. Konfliktushelyzet azonban nincs az FKGP és a koalíció között - mondta.
A miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában tartott megbeszélést pénteken Orbán Viktor és Torgyán József. A kisgazda pártelnök a találkozó után kijelentette: a kormányfővel nincs közös álláspontjuk a személyi kérdésekről, és írásban fognak nyilatkozni ezekről. Torgyán szerint a találkozón megerősítették a koalíciós megállapodást és személyes barátságukat is. Sokat tettek a koalícióért, hiszen az FKGP ezért mondott le a köztársasági elnöki jelölésről, és fogadta el a kétéves költségvetést - szögezte le Torgyán József.

Torgyán továbbra sem akar elülni

A kisgazda politikus továbbra sem hajlandó tudomásul venni, hogy átültették a függetlenek közé, és nem is akar ezzel a kérdéssel foglalkozni. A pártelnök saját magát tekinti a frakció elnökének, és ezért kijelentette, a képviselőcsoport nem tud működni nélküle. Szentgyörgyvölgyi Pétert "intellektuális okirat-hamisítással" vádolta meg, hiszen Torgyán szerint ő tájékoztatta félre Áder János házelnököt a kizárásával kapcsolatos körülményekről. A pártelnök leszögezte: megkeresi a jogorvoslati lehetőséget arra, hogy továbbra is a kisgazda frakcióban foglaljon helyet.

Orbán mint a kisgazdapárt elnökét fogadta Torgyánt, a találkozó félórát tartott.

Orbán továbbra sem menti fel a kisgazda minisztereket

Nincs konfliktushelyzet az FKGP és a kormány között - fogalmazott Borókai Gábor kormányszóvivő a pénteki megbeszélés után. Leszögezte, Orbán Viktor továbbra sem hajlandó felmenteni Turi-Kovács Bélát és Boros Imrét, mert nem változott meg korábbi álláspontja. Borókai az Indexnek elmondta, ezek a kérdések nem is kerültek napirendre a találkán. A koalíciós szerződésben az szerepel, hogy nyugodt körülményeket kell biztosítani a kormányzáshoz, és a kormányfő erre törekszik. Ezért nem hajlandó felmenteni a két kisgazda minisztert.

Borókai nem tudja, Torgyán mit akar nem levélben közölni a személyi kérdésekről Orbánnal, ezt szavai szerint a pártelnöktől kellene megkérdezni. A kormányfő nem akar foglalkozni Torgyán kizárásával a kisgazda frakcióból, hiszen ez nem az ő kompetenciája. Borókai kijelentette: elsősorban mezőgazdasági kérdések kerültek szóba a tárgyaláson.