Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Torgyán független képviselő lesz, és pártelnök marad

2001.05.10. 21:48
A parlament ügyrendi bizottság ma úgy döntött: Torgyán Józsefnek a függetlenek közé kell átülnie, ugyanis Áder János házelnök nem bírálhatja felül az FKGP frakciójának döntését. Áder egyelőre nem reagált a határozatra, mindenesetre már csak idő kérdése, mikortól kell Lányi Zsolték mellé, a függetlenek közé ülnie a politikusnak. A Fővárosi Bíróság közben elutasította Lányiék beadványát, így továbbra is Torgyán az FKGP legitim elnöke, amit Lányi nem fogad el, s fellebbez. Az FKGP országos elnöksége pedig visszahívja Turi-Kovács Béla környezetvédelmi minisztert. Torgyán a koalíciós szerződés durva megsértéseként értékelte Kávássy Sándor államtitkár leváltását.

Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága csütörtöki rendkívüli ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül úgy határozott Torgyán József frakciótagságát illetően, hogy a Ház elnöke nem bírálhatja felül a kisgazda képviselőcsoport döntését.

Torgyánnak át kell ülnie a függetlenek közé

A testület állásfoglalása szerint Áder János csak azt vizsgálhatja, hogy a frakcióvezető jogszerűen jelentette-e be a kizárást, a döntés tartalmával nem foglalkozhat. A testület döntése értelmében a kisgazda pártelnöknek át kell ülnie a független képviselők közé, mivel frakciója hétfőn kizárta.

Áder János a dokumentumok kézhezvétele után annak megállapítását kérte a bizottságtól, hogy a házelnöknek van-e joga felülbírálni a kisgazda frakció döntését. A testület ülésén a szocialisták nem szavaztak, szerintük ugyanis az események mögött a Fidesz áll, amely fel akarja bomlasztani a kisgazdapártot. Ezért a döntés az MSZP képviselői szerint politikai lett volna és nem szakmai. A testület kilenc igen szavazattal tartózkodás és ellenszavazat nélkül hozta meg döntését.

A Fővárosi Bíróság nem jegyzi be Lányit elnöknek

Eközben a Fővárosi Bíróság csütörtökön elutasította Lányi Zsolték beadványát, melyben a reformerek azt kérték: jegyezzék be Lányit elnöknek. A bíróság álláspontja szerint a ceglédi kisgazda nagyválasztmány volt a legitim, döntésre jogosult grémium, így az FKGP elnöke továbbra is Torgyán József. Lányiék 15 napon belül fellebbezhetnek, amivel a politikus élni is kíván. Lányi az MTI-nek elmondta: túl szép lett volna, ha minden egy napon sikerül, vagyis az, hogy Torgyánt kizárják a frakcióból, őt pedig pártelnöknek nevezik ki. Hozzátette: továbbra is saját magát tekinti az FKGP elnökének, mert mögötte áll a tagság nagy része és ez lényegesebb mindenféle bírósági döntésnél.

Torgyán Józsefet nem lepte meg a Fővárosi Bíróság döntése. Úgy véli: ezzel az erővel Lányi pártonkívüliként bejelentkezhetne a Fidesz vagy épp az MSZP elnökének. Szerinte még mindig nagyon szeretik őt az emberek, ma is amikor az utcán ment, az autósok azt kiabálták neki: Éljen a király! Tartson ki Józsi bácsi!

Az FKGP országos elnöksége visszahívja Turi-Kovács Bélát

A kisgazdapárt országos elnöksége csütörtöki ülésén úgy döntött: visszahívja posztjáról Turi-Kovács Béla környezetvédelmi minisztert. A csaknem egyhangú döntés meghozatalakor egyedül Kávássy Sándor, a tárca politikai államtitkára szavazott nemmel. Kávássyt viszont Turi-Kovács kezdeményezése alapján a miniszterelnök hívta vissza posztjáról május 15-ei hatállyal.

Torgyán szerint a koalíciós szerződés világosan tartalmazza, hogy a párt által delegált minisztereket és politikai államtitkárokat a delegáló párt javaslatára nevezik ki, illetve hívják vissza. A pártelnöki posztján a bíróság által megerősített politikus a koalíciós szerződés durva megsértéseként értékelné, ha ettől eltérő lépéseket tenne a kormányfő - utalt Torgyán Kávássy Sándor menesztésére. Torgyán kijelentette: semmilyen körülmények között nem akarja felrúgni a koalíciót. Az ügyet az elnökség majd megvitatja, s a felelősséget megvizsgálja. A Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkára az Indexnek úgy nyilatkozott: "ezt a döntést nem fogadom el, de ha kell tudomásul veszem." Nem érti, hogy mi volt a baj a munkájával, úgy érzi: jól dolgozott. Turi-Kovács Béla miniszter menesztését egyelőre még nem is közölte vele.

Turi-Kovács Béla viszont úgy vélekedett, Torgyán pillanatnyilag nincs abban a helyzetben és valószínűleg már nem is lesz soha, hogy bárkit visszahívjon. A környezetvédelmi miniszter megjegyezte: két ok miatt sem hívhatja vissza őt Torgyán József. Sem ő, sem az FKGP nevét bitorló elnökség semmiféle legitimitással nem rendelkezik, hiszen nem ismerjik a ceglédi rendezvény erre vonatkozó számadatait, továbbá a pártalkotmány szerint ilyen döntésre csak az országos vezetőség - vélte a politikus. Egyben úgy vélte: ha Orbán Viktor kormányfő őt akár most, akár később visszahívja a miniszteri posztról, annak semmi köze nem lesz Torgyán József véleményéhez vagy indítványához.

A kisgazda politikus Kávássy Sándor környezetvédelmi politikai államtitkár menesztésével kapcsolatban azt mondta: nincs kompetenciája ennek indoklására, azt kizárólag a miniszterelnök tehetné meg. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a politikai államtitkári poszt nem hitbizomány.

Turi-Kovács Béla kiért arra is: a tisztségbe minden bizonnyal kisgazda politikust választ a miniszterelnök, és ebben a kérdésben kikérte az ő véleményét. A miniszter az államtitkár kiválasztásáról többet nem árult el.

Torgyán intellektuális bűncselekmény miatt feljelentést tesz

Az FKGP elnökségi ülésének sajtótájékoztatóján Torgyán József bejelentette: intellektuális okirathamisítási bűntett alapos gyanúja miatt feljelentést tesznek. Szerinte ugyanis okirat-hamisítást elkövetve jelentették be a házelnöknek frakcióból való kizárását, meghamisítva a pártfrakció szabályzatát. Torgyán az Indexnek elmondta, hogy egyelőre nem tudja, hogy melyik hatóságnál és kit jelent fel, mivel egyelőre nincs a birtokában a kizárásáról szóló határozat. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető Torgyán szerint félretájékoztatta Áder János házelnököt a kizárásával kapcsolatos körülményekről.

Gyimóthyt kizárják

Az Index információi szerint az FKGP frakciója hétfői ülésén ki kívánja zárni soraiból Gyimóthy Géza pártfőtitkárt, akinek távozása esetén vissza kellene adnia parlamenti alelnöki székét is. Elképzelhető az is, hogy Torgyánt felesége, Torgyán Józsefné Cseh Mária is követi a függetlenek közé, s az sem kizárt: velük tart Czoma Kálmán és Pallag László is. Ebben az esetben a bizottsági helyek is átrendeződnek.

Lemondott budapesti elnöki posztjáról Szentgyörgyvölgyi

Eközben lemondott budapesti elnöki posztjáról Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető. Lemondását a politikus az Indexnek nyilatkozva azzal indokolta, hogy a Torgyán Józseftől kapott szerdai levél - amelyben a pártelnök arra szólítja fel, hogy a frakcióból való kizárásáról hozott "súlyos jogi tévedését" korrigálja a házelnöknél - durva hangvételű volt, és valótlanságokat tartalmazott. A frakcióvezető jelezte, hogy bár tagja az FKGP országos elnökségének, a csütörtöki ülésre nem kapott meghívót. A pártalkotmány szerint 60 napon belül új elnököt kell választania az FKGP-nek, a megüresedett helyet addig Korényi Attiláné tölti be.