Gerzson
-3 °C
3 °C

Kegyelemdöfés előtt Torgyán?

2001.05.09. 15:12
Várhatóan csütörtökön vagy pénteken hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság a Lányi kontra Torgyán ügyben - tudta meg az Index. Ugyanis mindkét politikus, Lányi Zsolt és Torgyán József saját magát tekinti a kisgazdapárt elnökének. Elképzelhető, hogy nemcsak pártjától kell megválnia Torgyán Józsefnek, hanem a kisgazda frakciótól is. Ez utóbbit Áder Jánosnak, Szentgyörgyvölgyi Péternek és Gyimóthy Gézának elküldött levelével próbálja megakadályozni a politikus. Ebben arra kéri az FKGP frakcióvezetőjét, hogy korrigálja a házelnöknek elküldött irományát. Az ügyrendi bizottság holnap tárgyalja Torgyán kizárását.
A Fővárosi Bírósághoz hétfőn elküldött levélben Lányi Zsolt a Budapesten megválasztott elnök azt indítványozta, hogy őt fogadják el az FKGP elnökének. Az Index megtudta, hogy a bíróság holnap vagy holnapután kihirdeti döntését. Ha nem Torgyán Józsefet, hanem Lányit ismerik el a kisgazdák legitim elnökének, akkor a bíróság azonnal zároltathatja a párt két bankszámláját, és gazdát cserélhet a Belgrád rakparti székház is. (Lányi Zsolt az Indexnek kedden úgy nyilatkozott, hogy már zároltatták a számlákat - így egyelőre nem világos, hogy pontosan mi történt a kisgazdapárt ABN AMRO Bank és Postabank számlákon lévő vagyonával.) Magukat megnevezni nem akaró pénzügyi szakértők szerint a szerződés pontos ismerete nélkül ezt nem is lehet eldönteni.

Levegőben lóg Torgyán frakciótagsága is

Szentgyörgyvölgyi Péter
Torgyán József nemcsak pártelnöki székétől, hanem valószínűleg frakciótagságától is megválik. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető ma a Torgyán József kizárásáról szóló dokumentumokat átküldte Áder Jánosnak. A házelnök a parlament ügyrendi bizottságával tárgyaltatja meg a kérdést. A testület holnap reggel kilenc órakor kezdi meg az FKGP elnökének frakciótagságát tárgyalni.

Salamon László, a testület fideszes elnöke elmondta, Áder János első kérdése az: joga van-e a Ház elnökének érdemben vizsgálni a frakciódöntés szabályszerűségét, azaz joga van-e arra, hogy a frakcióvezető bejelentését mérlegelje, felülvizsgálja - mondta a bizottság elnöke. Megjegyezte: amennyiben a bizottság úgy foglal állást, hogy joga van, abban az esetben annak a házelnöki kérésnek is eleget kell tenni, hogy a testület véleményezze, szabályszerű vagy szabálytalan volt-e Torgyán József pártelnök kizárása a kisgazdapárt frakciójából. Salamon László szerint ebben az ügyben nincs joghézag, világos álláspontja van, de ezt a bizottsági ülés előtt nem kívánja nyilvánosságra hozni, annál is inkább, mert bizottsági véleményt kell kialakítani.

Torgyán még megpróbálja menteni a menthetetlent, s ma levelet írt kizárásának "jogtalan" körülményeiről Ádernek, Szentgyörgyvölgyinek és Gyimóthy Gézának. Ebben arra kéri a frakcióvezetőt, hogy az általa szabálytalannak tartott kizárásával kapcsolatos "súlyos jogi tévedését" korrigálja. A levélben a Cegléden megválasztott kisgazdák vezére többek között azt írja: "Haynau statáriális bíróságainak példáját" is szem előtt tartva folytatták le a kizárási procedúrát. A frakcióvezető az Indexnek elmondta: nem tud Torgyán kérésének eleget tenni, hiszen ez egy frakciódöntés volt. Erről még ma tájékoztatja a politikust írásban.

Szabó emlékezteti Torgyánt
Válaszolt Szabó János Torgyán József április végén megküldött levelére. A honvédelmi miniszter azt írta a Cegléden megválasztott kisgazda vezérnek: az FKGP elnöksége képtelen arra, hogy közvetítsen az egyes kisgazda áramlatok között. Kellenek olyan személyiségek, akik meg tudták volna akadályozni azokat a gyalázatos és szégyenletes eseményeket, amelyek szombaton a ceglédi FKGP-nagygyűlésen és nagyválasztmányon történtek - írja Szabó. A miniszter arra hívja fel Torgyán figyelmét, aki áprilisi levelében erősen bírálta párttársa ténykedését, hogy a pártelnöknek nem feladata a tárca munkájának minősítése. De ha már ezt megtette, akkor arra emlékeztetné, hogy a Torgyán által vezetett agrártárca munkáját vizsgálják jelenleg a nyomozóhatóságok és az ügyészség.
Áder már döntött Torgyán sorsáról?

Az Index úgy tudja, hogy Áder már eldöntötte a kérdést, ám Torgyán átültetésével még vár egy picit. Őt azonban valószínűleg több jelenlegi kisgazda frakciótag is követi, ugyanis a függetlenné vált kisgazdák visszakerülhetnének a képviselőcsoportba. Torgyánt biztosan követné felesége, Torgyán Józsefné Cseh Mária, Pallag László, Czoma Kálmán és Kávássy Sándor. Így kétségessé válhat több parlamenti bizottsági tagság hovatartozása, és meginoghat Gyimóthy Géza parlamenti alelnöki széke is.