Bernadett
-2 °C
4 °C

'Nem olyan nagy baj, ha tartanak az államfőtől a pártok'

2005.06.01. 09:01
Kivételes helyzetnek tartja Sólyom László, hogy egy civil szervezet jelképes jelölése után valóban esélye lett az államfői poszt elnyerésére. Az Alkotmánybíróság egykori aktivista elnöke köztársasági elnökként inkább háttérbe húzódna, mint mondta, nem az ő dolga minden apró alkotmányossági hiba kijavítása. Ha azonban lépni kell, lépni fog, tett hozzá a Népszabadságnak adott interjújában.

Sikertelensége esetén is büszke lenne államfői jelölésére Sólyom László. Az Alkotmánybíróság volt elnöke egy "nagyon szép civil akció" részének érzi magát, jelölését a politikai kultúrával szembeni elégedetlenség jelének tartja a Népszabadságnak adott interjújában.

Pedagógiai célzat

Sólyom nem tartja visszásnak, hogy egy olyan szervezet, a Védegylet jelölte, melynek egyik alapítója. Mint interjújában elmondja, a Védegylet akciójának pedagógiai célja volt, nem mérlegeltek reális esélyeket. Az államfőjelölés körüli hercehurca végeredményeként azonban immár jó esély van rá, hogy őt válasszák meg elnöknek. "Ha az ember hagyja a dolgokat történni, és csak arra ügyel, hogy kitartson a maga szilárd álláspontja mellett, akár jóra is fordulhatnak az események", foglalta össze a Népszabadságnak jelölése tapasztalatait.

A volt alkotmánybíró neve nem először merült fel köztársasági elnökként. 1995-ben a Fidesz az MDF-fel és a KDNP-vel együtt már jelölte volna, ám akkor csak úgy vállalta volna a megmérettetést, ha esélye is van a győzelemre. Most, mint a Népszabadságnak elmondta, más a helyzet. Már nem elnöke az Alkotmánybíróságnak, így már vállalhatja a pártpolitikához nem kötődő posztot.

Nem fog ugrálni

Sólyom az Alkotmánybíróság elnökeként aktivista volt, az alkotmány értelmezésével aktívan beavatkozott a politikai folyamatokba. Az államfői szerepet másként képzeli el. Mint mondta, igaz ugyan, hogy a köztársasági elnök bizonyos helyzetekben jelentős hatalommal rendelkezik, az elnöki posztot azonban úgy képzeli el, hogy "az államfő mozdulatlanul ül, figyel, és ha kell, lép - egy elnök nem ugrál".

Ennek megfelelően megválasztása esetén sem tervezi tömegével visszadobni a parlament által elfogadott törvényeket. "Nem a [köztársasági elnök] dolga minden apró alkotmányossági hibát kijavítani - ha az elnök fordul az Alkotmánybírósághoz, annak súlyos üzenetet kell hordoznia. [_] amennyiben nagyon bele akar szólni a dolgokba, megteheti, de jobb, ha nem teszi", mondta el a Népszabadságnak. "A helyes mérték elnöke szeretnék lenni", fogalmazta meg krédóját.

Csak mértékkel

A helyes mérték kialakítása szerinte egy évet vehet igénybe. Maga is elismerte, hogy az Alkotmánybíróság elnökeként meglehetősen életidegen volt. Az alkotmánybírónak nincs személyisége, a szájából az alkotmány szól, magyarázta. Államfőként azonban ki kell fejeznie egy ideált, a nemzeti egységet is. Ebben nagy segítségére lehet "az öregség ajándéka, a belátás, és az itt legfontosabb erény, a szerénység", mondta.