Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Farkas Flórián dupla fizetése

2003.03.23. 17:18
A juttatásokkal és a telefonköltséggel együtt havi több mint egymillió forintjába került az Országos Cigány Önkormányzatnak Farkas Flórián, a szervezet március elején leváltott elnöke. A Lungo Drom vezetője, aki a kormányváltás óta a Fidesz képviselőjeként az Országgyűlésben is dolgozik, az elmúlt tíz hónapban is rengeteget túlórázott, így a kifizetett díjakkal gyakorlatilag megduplázta a roma önkormányzat által meghatározott fizetését.
Az Országos Cigány Önkormányzat két hete viharos körülmények között megválasztott új elnöke, Horváth Aladár nem írta alá a szervezet volt elnökének márciusi munkabér-kifizetéset. Horváth szerint ugyanis megmagyarázhatatlan: miként állhatott elő olyan helyzet: hogy a régi elnök havonta többet keresett, mint egyes megyeszékhelyek roma-önkormányzatának éves költségvetése.

Sokat túlorázott az exelnök

Az OCÖ új elnöke tájékoztatást kért a szervezet gazdasági vezetőjétől, és kiderült, hogy Farkas Flórián az eredetileg engedélyezett bruttó 385 ezer forint helyett több mint 730 ezer forintot keresett. A volt elnök ugyanis a parlamenti képviselőség és a Lungo Drom vezetése mellett az elmúlt időszakban is annyi pluszmunkát végzett, hogy azzal majdnem megduplázta havi juttatását. A márciusi kimutatások szerint 347 ezer forint értékű túlórát könyveltek el neki.

Havi egymillió, plusz az elnöki keret

A társadalombiztosítással, autóköltségekkel és mobiltelefonnal így az elnök több mint egymillió forintjába került az önkormányzatnak. Farkas egyébként az eddigi rendszer szerint az OCÖ éves költségvetésének (2002-ben 187 millió, 2003-ban 214 millió) 10 százalékával úgynevezett elnöki keretként gazdálkodhatott.

Az Index megpróbálta elérni Farkas Flóriánt, ám a volt elnök, elérhetetlennek bizonyult. Mint aról az Index hírt adott, a korábban kizárólagos Lungo Drom irányítással működő 53 fős önkormányzatba a március elején megismételt választáson csak a szervezet két jelöltje tudott bekerülni. Farkas Flórián az utolsó előtti, Bogdán János pedig utolsóként kapott mandátumot. Az OCÖ tagjaként Farkas az igazságügy-miniszter, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és a legfőbb ügyész állásfoglalását kérte az OCÖ alakuló ülésének jogszerűségének kivizsgálása miatt.